Thor Pedersen afviser at finde fem milliarder til løn

Selv om finansministeren forudser, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ødelægger den danske model ved at kræve fem milliarder kroner til løn i finansloven, så svarer DF kort, at kravet er: »uundgåeligt«.

Pressekorpset havde store forventninger til finansminister Thor Pedersens fremlæggelse af finanslovsforslaget. Underholdningsværdien var høj sidste år - hvor det bl.a. lød, at vi kunne købe hele verden. Men den slags løfter blev det ikke til i går. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Finansminister Thor Pedersen (V) advarer i skarpe vendinger både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti mod at komme til finanslovsforhandlingerne med krav om fem milliarder i lønkroner til bestemte grupper indenfor det offentlige.

Den danske model vil falde sammen, og inflationen vil stryge lige i vejret, advarer finansministeren.

»Jamen, jeg skal ikke ud og finde fem milliarder kroner. Jeg håber, at det bliver sådan, at alle politikere på et tidspunkt indser, at for at undgå at slå den danske model i stykker, så skal politikerne lade arbejdsmarkedets parter forhandle løn. Og hvis de gør det, så skal det nok vise sig at gå op i en større enhed, som det plejer. Det skal ikke ødelægges ved, at politikere går ud og siger, at nu skal den og den gruppe have. Det er præcis det ansvar, vi har. Og jeg advarer mod at ødelægge det. Vi så jo straks, at sygeplejeskerne kom på banen, BUPL og skolelærer.e Alle,« siger Thor Pedersen.

Lavestlønnede skal have
Men det vinder hverken gehør hos Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl,siger det direkte:

»Det er uundgåeligt,« slår han fast og begrunder det med, at regeringen sidste år afviste at tale løn og henviste til kvalitetsreformen. Og da kvalitetsreformen nu skal forhandles sammen med finansloven, så skal spørgsmålet tages op.

»Nu har vi ikke ultimative krav, men det vil blive et krav fra os, at de lavestlønnede skal have nogle penge til lønstigninger. Det handler om at sikre arbejdskraft, så vi har personale til, at vores ældre kan få rigtig mad og blive vendt, når de ligger i sengen,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Heller ikke Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, vil stikke piben ind:

»Finansministeren har jo udtalt, at de tjener nok, og sådan ser vi ikke på det. Der er behov for, at vi får en lønkommission til at kigge på det. Vi vil gerne sætte fem milliarder kroner af til forskellige ting. Bonusløn til forskellige teams, en tidsbank og nye stillinger til en ny løn,« siger Morten Bødskov.