Thor P: De offentligt ansatte skal vide, hvor meget de tjener

Finansministeren vil have optjent pension udspecifiseret på alle offentlige lønsedler, så de ansatte forstår, at de lønmæssigt ikke halter efter den private sektor. Han vil desuden indgå i forhandlinger, der kan give de offentligt ansatte mulighed for selv at investere sine pensionspenge.

Efter den seneste uges strid om de offentligt ansattes reelle lønniveau, vil finansminister Thor Pedersen nu have ændret den måde, man - mange steder - udfærdiger lønsedlerne i det offentlige.

Finansministeren er blevet beskyldt for at overdrive lønningerne for blandt andre sygeplejersker og politibetjente - fordi han indregner nattillæg, pension feriepenge, bijob osv - men han bruger bare de tal, som arbejdsmarkedets parter er blevet enige om, fastholder han.

"Det er lidt mærkeligt, at man overhovedet kan få en diskussion om, hvorvidt vi f.eks. skal regne pensionen med til det, vi får ud af vores arbejde. Det har man jo selv besluttet historisk, da det er den eneste måde at sammenligne, fordi man på mange måder selv forhandler sin pension," siger Thor Pedersen.

Hvis de ansatte ikke kan genkende finansministerens tal, er problemet formentlig, at de offentligt ansatte ikke er klar over, hvor meget de tjener, siger han:

"Det burde altid være tilfældet, at man kan se af sin lønseddel, hvad man reelt optjener. Og det er mit ønske, at man altid kan se, hvad der er sat af til pension," siger Thor Pedersen, der vil tage initiativ til at ændre systemet.

"Så vil politibetjente i virkeligheden kunne se, at de i gennemsnit tjener 33.000."

Derudover vil finansministeren drøfte med arbejdsmarkedets parter, om man skal gøre det muligt for de offentligt ansatte selv at placere deres pensionsmidler i den form for investeringer, de ønsker det.

"Det har jeg altid principielt ment, at man skal gøre."