Thomas Larsen: VKO i frontalopgør med EF-domstolen

Integrationsministeren annoncerede i går, at hun vil indlede et opgør med EF-domstolen, som ifølge ministeren er gået for langt i forhold til Danmarks udlændingepolitik.

Efter ugers usikkerhed har regeringen omsider gjort sin position klar – og købt sig dyrebar tid – men det afgørende slag for at bevare den stramme udlændingepolitik venter.

I DF er holdningen, at regeringen har nølet, og at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) er kommet alt for sent på banen.

På de indre linjer kvitterer DF-ledelsen dog for, at regeringen nu har gjort det krystalklart, at EU-regler ikke må udhule udlændingepolitikken, og den melding ser DF som en understregning af, at udlændingepolitikken siden 2001 skal bestå.

Så meget står klart, efter at Birthe Rønn Hornbech i et interview med TV-2 News i går fastslog, at regeringens udlændingepolitik ligger fast. Hun annoncerede også, at hun vil indlede et opgør med EF-domstolen, som ifølge ministeren er gået for langt i forhold til Danmarks udlændingepolitik.

Ifølge regeringskilder var hendes aktion ikke direkte orkestreret af statsministeren, men den seneste tids debat om en dansk udlændingepolitik på kant med EF-domstolen har skabt bekymring. I regeringstoppen har man med stigende alvor fulgt optrapningen af retorikken fra DF, som har truet med, at det vil få konsekvenser for det parlamentariske samarbejde, hvis ikke regeringen vil kæmpe for at bevare udlændingepolitikken. Derudover har strategerne i regeringen været nervøse for, at vælgerne ville begynde at frygte, at udlændingepolitikken ville blive undermineret af EU-regler.

Lige siden regeringens første tid ved magten har det som bekendt været et afgørende mål at få lukket for tidligere tiders indvandring. Den linje bakkes op af et overvældende flertal af danskerne, og derfor måtte der ikke opstå tvivl om holdbarheden af de stramme regler.

Forud for TV-interviewet med Birthe Rønn Hornbech – som hidtil har barrikaderet sig bag en tavshedens mur – udsendte Venstres politiske ordfører Inger Støjberg en pressemeddelelse med to budskaber:

Punkt 1: Der måtte ikke herske tvivl om, at regeringen er garant for en fast og fair udlændingepolitik.

Punkt 2: Udlændingepolitikken er politikernes domæne. Ikke domstolens.

Disse slaglinjer fulgte og skærpede integrationsministeren i TV-interview et, hvor hun sagde, at hun ville involvere statsministeren i at få sat grænser for EF-domstolens indblanding.

For regeringen er sagen dog langt fra vundet. Dels venter vi på Ombudsmandens gennemgang af den stærkt kritiserede sagsbehandling i Udlændingeservice, og her kan konklusionerne blive ubehagelige for integrationsministeren og regeringen. Dels skal regeringen i praksis demonstrere, om den kan få andre EU-lande med til at afgrænse eller præcisere EF-domstolens råderum.

Groft sagt har regeringen to muligheder i forhold til domstolen: Enten kan regeringen og DF i fællesskab »ignorere« EF-domstolen, sådan som bl.a. Venstres udenrigsordfører Søren Pind har lagt op til. Eller også kan regeringen få gennemført de »fornødne justeringer«, som Inger Støjbjerg udtrykte det i går – med brug af en overordentlig upræcis formulering.

10.000 kroners spørgsmålet er naturligvis, hvordan disse »fornødne justeringer« kan gennemføres? EF-domstolen har ret og pligt til at vurdere, at eksempelvis bærende principper i EU om arbejdskraftens fri bevægelighed ikke overtrædes, men den danske regering vil nu have lagt et snit, så domstolen ikke kommer på kollisionskurs med nationalstaternes regler for udlændinge- og integrationspolitikken.

Hvordan det opgør spænder af, kan blive en gyser for såvel den danske regering som for EU. Flere EU-eksperter mener ikke, at Danmark står med en vindersag, men forudser omvendt, at et dansk oprør mod domstolen vil kunne udløse en europæisk debat om forholdet mellem demokrati og domstol.

Det kan dog også udvikle sig til en debat, som kritikerne vil kunne bruge til at sætte Danmark i bås som en nation, der ikke vil følge reglerne – hvilket kan gøre vejen til en toppost i EU endnu længere for Anders Fogh Rasmussen.