Thomas Larsen: Super-måling for Løkke - men holder den?

Ofte koketterer politikerne med, at de ikke læser meningsmålinger. Men lad det være sagt straks: Dagens Gallup vil med garanti blive nærlæst og analyseret intenst i blå og rød lejr.

Thomas Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Holder målingen - som giver markant fremgang til Venstre og viser dødt løb mellem blokkene - har statsminister Lars Løkke Rasmussen fået et enormt psykologisk rygstød. Med ét slag har han fået styrket håbet om at opnå genvalg til Statsministeriet, og han vil i højere grad kunne regne med opbakning fra sit parti og sine alliancepartnere.

Dernæst er det oplagt, at han vil intensivere overvejelserne om et lynvalg til september med økonomisk ansvarlighed som omdrejningspunkt i valgkampen.

Realiteten er dog, at ingen kan give en sikker forklaring på det stemningsskred, som Gallup øjensynligt lægger op til. Tværtimod er det svært at opdrive politikere fra V, K og DF, som mener, at blå blok er gået sejrrigt ud af sommeren.

Det lykkedes ikke at gennemføre de planlagte angreb på S-SFs økonomiske planer, ligesom Løkke heller ikke selv har formet debatten henover sommeren. Endelig stikker målingen også af i forhold til andre spritnye meningsmålinger.

En rosenrød forklaring på Galluppen - som regeringsblokken gerne vil tro på - handler om, at den dramatiske krise i verdensøkonomien får vælgerne til at rykke sammen om statsministeren. Når der er massiv krise - og når de mørke skyer virkelig trækker sammen over nationen - vil den siddende regeringschef ofte være synonym med en form for stabilitet og tryghed.

Effekten kan forstærkes af, at en lang række målinger viser, at danskerne har størst tillid til Lars Løkke Rasmussen, når det handler om at styre landet helskindet gennem en økonomisk krise.

Hvis tallene i Gallup indikerer, at en sådan bevægelse er ved at sætte ind i vælgerkorpset, repræsenterer målingen afgørende godt nyt for regeringschefen. Målingen åbner dermed op for, at Løkke kan udløse et overrumplende comeback.Bekræftes tallene i Gallup af andre målinger i den nærmeste fremtid, er det som sagt også åbenbart, at et folketingsvalg er rykket nærmere. Flere scenarier og datoer er blevet overvejet af statsministeren i den seneste tid, men hidtil har Løkke følt sig mest tiltrukket af at vente med at udskrive valget til Folketingets åbning i begyndelsen af oktober.

Netop på åbningsdagen er det i den grad statsministeren, som er i centrum. Her holder han sin store tale i folketingssalen, og her møder han op med alle regeringens initiativer og planer under armen. Men bekræfter nye målinger, at blå blok virkelig er ved at hale ind på rød lejr, vil det være oplagt at bruge præsentationen af finansloven for 2012 som affyringsrampe for en valgkamp, hvor Løkke vil forsøge at overbevise vælgerne om, at det vil være en gambling at overlade styringen af økonomien til Helle Thorning-Schmidt, Villy Søvndal og Johanne Schmidt-Nielsen.

Det er langt fra sikkert, at Løkke trækker sig sejrrigt ud af det opgør, men holder tallene i Gallup, har han rent faktisk fået et afsæt til at kaste sig ud i kampen. Med et håb om at kunne vinde.Så vidt de rosenrøde scenarier set med regeringsstrategernes øjne.Men - og dette men er stort - forudsætningen for, at Løkke kan fyre op under Venstres valgmaskine og samle blå blok til valgkamp er, at Gallup reelt har opfanget et substantielt stemningsskift.

Hvis tallene fra de øvrige analyseinstitutter i de næste uger fastholder det hidtidige billede af det politiske landskab, hvor Thorning er storfavorit til at indtage Statsministeriet, så er Løkke lige vidt, og dagens Gallup vil lynhurtigt blive arkiveret under »falske forventninger«. I forsommeren var der et par opsigtsvækkende målinger, som skabte optimisme i blå lejr og fik Løkke til at bevæge fingeren tæt på valgknappen. Men i løbet af få dage var blå blok atter placeret i den vante taberposition, som i månedsvis har været grå hverdag for Lars Løkke Rasmussen, Lars Barfoed og Pia Kjærsgaard.

Her og nu vil målingen imidlertid virke som en saltvandsindsprøjtning på Venstre.Set med V-toppens øjne kunne timingen ikke være bedre. Netop i dag holder partiet sommergruppemøde, og her vil Løkke bruge Gallup til at puste gejst ind i sine kampfæller, og han vil kunne forhindre, at flere Venstrefolk instinktivt begynder at indstille sig på et forventet nederlag i stedet for at kæmpe for chancen for en sejr. Dermed kan Løkke håbe, at både folketingsgruppe og bagland udviser den nødvendige disciplin frem til valget og vælger at kæmpe i fælles flok - i stedet for at markere solomeldinger. Løkke kan også krydse fingre for, at såvel de Konservative som Dansk Folkeparti vil lægge kræfter i et sidste afgørende træk for blå blok - i stedet for at gå solo.

Forudsætningen for et succesrigt forløb er dog først og sidst, at Løkke formår at blive et samlings- og omdrejningspunkt i den kommende tids afgørende debat om, hvordan Danmark skal tackle de massive økonomiske udfordringer på både kort og lang sigt. Her kommer Løkke til at påtage sig et mere aktivt og synligt lederskab, hvor han anderledes offensivt forklarer overvejelserne og rationalet bag regeringens økonomiske politik.