Thomas Larsen: »Søren Gade er en bragende stærk kandidat til EU-parlamentet for Venstre«

Selvom han ikke er »jubel-europæer«, er Søren Gade den rigtige til at løfte Venstre partiets kampagne op til næste parlamentsvalg, siger Berlingske-kommentator Thomas Larsen.

(ARKIV) Søren Gade (V) på vej ud fra gruppemøde i Venstres folketingsgruppe onsdag den 4. oktober 2017 på Christiansborg. Gruppeformand Søren Gade (V) stiller op til Europa-Parlamentet, når der er valg i 2019. Det oplyser Venstre i Region Nordjylland, hvor han er kandidat.. Det skriver Ritzau, mandag den 15. januar 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er et meget stærkt kort, som Venstre sender til Europa-parlamentet, såfremt det lykkes for partiets nuværende gruppeformand Søren Gade at opnå valg. Sådan lyder Berlingske-kommentator Thomas Larsens vurdering ved meddelelsen om, at Søren Gade bliver Venstres EU-parlamentskandidat i Nordjylland.

»Det vil kunne booste partiets valgkampagne op til næste parlamentsvalg. Han har partiet bag sig, men har også evnen til at nå ud på tværs af partiskellene,« siger Thomas Larsen, der siger, at Venstre har brug for de nye kræfter efter det sidste katastrofale EU-valg.

Selvom Søren Gade ikke i den danske offentlighed har stået i Venstres første række, har han været centralt placeret i Venstres »maskinrum« som gruppeformand og har en stor politisk kunnen. Selvom posten som gruppeformand ikke er en af de mest synlige, har han gentagne gange været en uhyre populær politiker med stor gennemslagskraft i befolkningen, siger Thomas Larsen.

»Når der har været meningsmålinger blandt venstrefolk om hvem de godt kunne tænke sig at se afløse Lars Løkke Rasmussen som partiformand, dukker Søren Gade op igen og igen,« siger Thomas Larsen.

Selvom Søren Gade endnu ikke formelt er valgt som kandidat, kalder Thomas Larsen det en ren formalitet, og dermed vil partiets nuværende parlamentsmedlem Morten Løkkegaard se sin status truet. Samtidig må Søren Gades udmelding betragtes som et definitvt farvel til at efterfølge Lars Løkke Rasmussen som partiformand, hvilket gør finansminister Kristian Jensen til storfavoritten, siger Thomas Larsen.

»Jeg har meget svært ved at se en Morten Løkkegaard som spidskandidat i det øjeblik, Søren Gade kommer på banen. Der er Gade en markant stærkere politiker og kommunikator i forhold til befolkningen end Løkkegaard,« siger Thomas Larsen.

Søren Gade er også være mere i sync med den udbredte EU-skepsis befolkningen, siger han.

»Søren Gade tror på det europæiske samarbejde, men han er ikke »jubel-europæer«. Han er skeptisk overfor detailreguleringen, og har kritiseret fjernelsen af EUs indre grænser inden de ydre grænser var sikret, en kritik som viste sig berettiget, da EU blev løbet over ende under migrantkrisen i 2015 og 2016,« siger Thomas Larsen.