Thomas Larsen om »logisk« beslutning af Alexandra: Danskernes kritik har gjort indtryk

Det er aldeles fornuftigt af grevinde Alexandra, at hun frasiger sig retten til apanage, når prins Felix bliver myndig i 2020, mener Berlingskes kongehus-kommentator.

Når prins Felix bliver myndig om to år, frasiger Grevinde Alexandra sig den årlige ydelse på 2,4 mio. kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når prins Felix fylder 18 år om godt tre år, vil hans mor, grevinde Alexandra, frasige sig den årlige ydelse, hun har modtaget siden hun i 2004 blev skilt fra prins Joachim.

Prins Felix bliver myndig d. 22. juli 2020, og grevinde Alexandra har brugt lejligheden til at takke nej til de 2,4 millioner, hun nu modtager som årlig ydelse.

»Det er en logisk og ventet beslutning, at Alexandra fraskriver sig retten til apanage.«

Sådan lyder det fra Berlingskes kongehus-kommentator, Thomas Larsen.»logisk« beslutning af Alexandra: Danskernes kritik har gjort indtryk

»Hun har kunnet se, at mange danskere har været stærkt imod, at hun skulle blive ved med at modtage apanage. Det har ganske givet gjort indtryk. Hun har også kunnet iagttage, at dronning Margrethe har skåret igennem debatten og har gjort det klart, at apanage fremover kun skal gives til de medlemmer af kongefamilien, der i praksis skal stå i spidsen for fremtidens kongehus. Set i det lys er det naturligt, at Alexandra nu følger trop,« siger Thomas Larsen.

I en analyse i Berlingske har Thomas Larsen tidligere forudsagt, at det netop kun ville være et spørgsmål om tid, før Alexandra meddelte offentligheden sin beslutning – som det altså er sket nu.

Han mener, at timingen er logisk.

»Ideelt set ville det have været godt for Alexandra, hvis beslutningen var truffet tidligere. Hun har oplevet et meget stort fald i sin folkelige popularitet, og meget af kritikken har især handlet om, at hun har modtaget store beløb uden reelt at udføre et stort arbejde for kongehuset. Det har mange danskere taget afstand fra. Jeg mener dog, at det giver god mening, at hun stopper med at modtage apanagen, netop når hendes yngste søn fylder 18 og går ind i de voksnes rækker.«

Thomas Larsen kan ikke lade være med at se et vist tragisk element i historien om Alexandras indtog – og exit – fra kongehuset.

»Mange har glemt det i dag. Men hun blev hurtigt et stærkt populært medlem af kongehuset, da hun blev gift med Prins Joachim. Hun lærte dansk på rekordtid, hun påtog sig en lang række protektioner og opgaver, som hun løste forbilledligt, og hun var i de år en fremragende ambassadør for kongehuset. Senere lykkedes det også at håndtere skilsmissen fra Prins Joachim med stor værdighed. Men i de senere år – især i forbindelse med samlivet med Martin Jørgensen og de stadigt færre opgaver for kongehuset – begyndte danskerne i stigende grad at se hende som en, der fik et stort beløb uden at yde noget til gengæld,« siger Thomas Larsen.

At kongehusets medlemmer skal yde noget til gengæld, er blevet vigtigere og vigtigere for danskerne.

»Vi kan se i alle meningsmålinger, at danskerne i meget stort tal bakker op om kongehuset, men de kræver i stigende grad også »noget for noget«. De forventer, at de kongelige udfører en mission og giver noget igen til gengæld for den særlige position, som kongefamilien indtager,« siger Thomas Larsen.