Thomas Larsen: »Kort sagt har Sofie Carsten Nielsen foretaget et kontroversielt, men også modigt træk«

Læs den politiske analyse fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter at regeringen har bebudet, at man ønsker at beskære antallet af studiepladser på de videregående uddannelser med seks procent de kommende år.

Frida Rohde og Simone Ullested Thomsen går på Københavns Universitet Amager (KUA) og læser kinastudier, som er blandt de uddannelser, der er i fare får at få begrænset optaget i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er skæbnens ironi, at det i så høj grad har været Socialdemokraterne, de Radikale og SF, som i de seneste år har gennemført store og dramatiske opgør inden for uddannelsessektoren – lige fra folkeskolen til universiteterne.

Tidligere kunne blot dét at nævne navnene på de to tidligere Venstre-ministre Bertel Haarder og Helge Sander få blodtrykket til at stige hos både lærerne i folkeskolen og lektorerne på universiteterne, og mange havde af samme grund tårnhøje forventninger til SRSF-regeringen, da den kom til magten i efteråret 2011.

I dag er begejstringen kølnet betragteligt, efter at regeringen tog en direkte konfrontation med Danmarks Lærerforening og trumfede folkeskolereformen igennem.

Nu skaber uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) furore med en plan om at skære ned på antallet af uddannelsespladser på områder, hvor de studerende i alt for høj grad bliver sendt ud i arbejdsløshed.

Planen bliver mødt med en spærreild af kritik fra universiteter og læreanstalter, som mener, at ministeren går for drastisk til værks, ligesom SR-regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, mener, at ministeren går for vidt.

SFerne advarer kraftigt mod at tro, at man fra politisk hold vil kunne forudse, hvilke uddannelser der vil kunne udløse en adgangsbillet til fremtidens arbejdsmarked. SFerne mener også, at erhvervslivet burde blive bedre til at tage akademikere ind på virksomhederne, og endelig frygter man, at man får revet uddannelser ned, som man ikke lige kan bygge op igen.

Fra Enhedslisten lyder de samme argumenter, og partiets uddannelsesordfører, Rosa Lund, sætter trumf på med en anklage om, at ministeren tager de unge som gidsler og straffer dem for, at der mangler arbejdspladser herhjemme.

Dermed er der lagt op til endnu en konflikt i rød blok, ligesom S og R næppe vil høste flere stemmer fra uddannelsessektoren ved det kommende valg. Men også fra blå blok lyder der advarsler. I Venstre er man bekymret for, at vigtige sprogfag såsom tysk, der er vigtigt for at kunne begå sig på et meget afgørende eksportmarked, kommer til at lide under ministerens nye plan. Dansk Folkeparti advarer mod at gribe for hårdt ind over for universiteternes selvstyre og autonomi. Kort sagt har Sofie Carsten Nielsen foretaget et kontroversielt, men også modigt træk.

Når krudtrøgen har lagt sig, vil Sofie Carsten Nielsen måske også kunne få anerkendelse fra de vælgere, som kan se, at hun som minister har turdet følge rådet fra eksperter og har haft styrke til at lukke ned for studieretninger, som, for at sige det mildt, ikke har givet nyudklækkede kandidater et fodfæste på arbejdsmarkedet. Eksperterne mener, at der er god grund til at sanere i studieretninger, og de har længe peget på, at der er brug for en overordnet styring for at undgå den situation, som man i gamle dage kendte fra sundhedssektoren.

Her gav hvert eneste lille hospital i landet groft sagt ambitiøse overlæger lov til at opbygge afdelinger omkring deres specialer uden at gøre sig de store overvejelser om, hvordan man samfundsøkonomisk mest effektivt udnyttede ressourcerne og gav patienterne den bedste behandling. På tilsvarende vis mener eksperter som blandt andre Jørgen Søndergaard fra kvalitetsudvalget, at man reelt burde gå endnu hårdere til værks og nedlægge endnu flere studiepladser, som der ikke er job i.

Også i erhvervslivets organisationer er der tilfredshed med, at Sofie Carsten Nielsen vil hjælpe unge i gang med uddannelser, som giver dem en større chance for at få et arbejde. Herfra har man længe talt for, at der bør satses langt mere målrettet på studier og uddannelser, som erhvervslivet de facto efterlyser og har brug for.