Thomas Larsen: Holsts fald var uomgængeligt

Med de seneste oplysninger i en langstrakt og pinagtig sag er det logisk, at Carl Holst har valgt at træde tilbage som forsvarsminister, lyder det fra Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator.

Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Der var reelt ingen vejen udenom til sidst. Carl Holst havde malet sig op i et hjørne med sine usammenhængende og usandfærdige forklaringer på, hvordan han brugte en tidligere medarbejder fra Region Syddanmark i sin kamp for at blive valgt til Folketinget. I de sidste dage er hans forklaringer for alvor blevet trevlet op, og hans troværdighed var til sidst tæt på at være reduceret til nul på Christiansborg.«

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes kommentator, Thomas Larsen, som ikke er overrasket over, at Carl Holst nu trækker stikket.

"Carl Holst har ret, når han siger, at hans sag gør det umuligt for ham at virke som en effektiv og respekteret forsvarsminister, og det er samtidig åbenbart, at hans sag fuldstændig skygger for regeringens politiske dagsordener," siger Thomas Larsen.

Ifølge ham er det blodig ironi, at Carl Holst må trække sig, for han burde aldrig have ladet sagen køre så meget af sporet. For det er langt fra alle landets regioner og kommuner, som har styr på, hvordan pressemedarbejdere og rådgivere skal bruges, eksempelvis når der er udskrevet valg. Carl Holst store brøde bestod i, at han begyndte at lyve om, hvordan han havde arbejdet sammen med medarbejderen - i stedet for at lægge kortene på bordet og beklage forløbet ifølge Thomas Larsen.

»Når man ser på, hvordan pressemedarbejdere og rådgivere bliver brugt i kommuner og regioner, er der ikke altid tale om det helt store overblik. Carl Holst fatale dumhed var, at han begyndte at lyve om sin brug af den pågældende medarbejder i stedet for at erkende og beklage fejlen, da der kom fokus på sagen. Havde han lagt kortene på bordet, er jeg ret overbevist om, at han stadig ville have været forsvarsminister,« siger Thomas Larsen.

Ifølge ham betyder Carl Holsts afgang på den ene side, at V-regeringen får endnu en ridse i lakken, for det er tidligt at skulle sige farvel til en minister, ikke mindst i betragtning af at statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort det klart, at hans regering ikke skal præges af den samme hastige udskiftning af ministre, som det skete under Helle Thorning-Schmidts lederskab. På den anden side fremhæver Thomas Larsen, at Lars Løkke Rasmussen og de øvrige ministre fremover får større  muligheder for at sætte dagsordenen på Christiansborg.

»Mange af de øvrige ministre er kommet overbevisende fra start, men det har de færreste lagt mærke til, eftersom Carl Holst har trukket negativ omtale sig fra den første dag, han blev udnævnt til minister,« siger Thomas Larsen.

Han er ikke i tvivl om, at Carl Holst må føle sig hårdt ramt.

»Det er en dramatisk nedtur. Han var kongen af Sønderjylland, og han har været nævnt som et bud på en kommende formand for Venstre. Den drøm er punkteret nu. Det hårde møde med landspolitikken og Christiansborg har øjensynligt sat hans normale dømmekraft ud af kraft,« lyder det fra Thomas Larsen.