Thomas Larsen: Dronningens sidste mission er snart fuldbragt

Når dronning Margrethe i aften holder sin nytårstale, kan hun gøre det i visheden om, at danskerne vil sidde – eller stå – parate foran TV-skærmen og lytte til hvert eneste ord.

Den kongelige familie var samlet til den årlige sommerfotografering i juli på Gråsten Slot. Kongehuset bomstærkt og er ved at blive forlenet med den robusthed, som ligger i, at næste generation gør sig klar til at tage over, vurderer Berlingskes kommentator Thomas Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i sig selv en præstation, at dronning Margrethe har formået at gøre sin nytårstale til et samlingspunkt, for hvor i verden vil man kunne finde en monark, som kan samle en hel nation med en tale ved årsskiftet?

Som dagens Gallup viser, kan Dronningen også tale i bevidstheden om, at kongehuset – monarkiet – er ekstremt populært. I en kommentar til målingen peger flere historikere på, at kongehuset symboliserer tryghed og stabilitet i en tid, som har været præget af økonomisk krise.

Den forklaring flugter ganske godt med den mission, som de kongelige selv arbejder på at lykkes med.

Missionen handler om at skabe et rum, en følelse af samhørighed, som kan samle os alle, og det giver god mening, at vores lyst til at træde ind i netop dette rum er øget i en tid, som har været præget af en voldsom finanskrise og store geopolitiske opbrud.

Ved sin 70-års fødselsdag sagde Dronningen, at hun selv var overrasket over, at kongehuset står så stærkt – men hun pegede på, at det giver værdi at have noget at kunne samles om i en verden, der bliver mere og mere international.

Kronprins Frederik gav for nogle år siden udtryk for samme tankegang:

»Følelsen af at tilhøre en slægt, et folk, et land, et fællesskab, tror jeg bliver stadig vigtigere på en klode, der i folks bevidsthed drejer ekstremt hurtigt,« lød det fra tronfølgeren. Det er rigtigt set.

Samtidig blotlægger citatet en væsentlig pointe for det danske kongehus her ved årsskiftet.

2013 blev nemlig året, da vi tydeligere end nogensinde blev vidner til det harmoniske generationsskifte, som er blevet sat i gang i kongefamilien.

Dronningen vil fortsætte, så længe hun kan, men det er tydeligt, at hun gør sig umage for at skabe rammer for, at kronprinsparret kan glide ind i deres kommende rolle som regentpar. Hun giver plads og overlader stadigt flere opgaver til Kronprinsen og Kronprinsessen.

Når Dronningen i aften holder sin tale, vil hun være i centrum som fortolker af endnu et år. Men når projektørlyset og mikrofonen er slukket, vil hun kunne glæde sig over et år, hvor kronprinsparret trådte i karakter, løste væsentlige humanitære opgaver og leverede en overbevisende indsats ved vigtige besøg ude og hjemme.

Dermed synes dronning Margrethes sidste opgave som stats- og familieoverhoved også at være ved at lykkes.

I sine mere end 40 år på tronen har hun været afgørende for at sikre monarkiets position, sådan som den aktuelle Gallup viser. Det nye er, at hun er ved at sikre et generationsskifte, som vil kunne gøre institutionen levedygtig i fremtiden.

Dette betyder selvsagt ikke, at »den er hjemme«, som en statsministerkandidat engang kom til at sige.

Præcis som politikerne oplever det på Borgen, kan også kongelige blive straffet hårdt for fejl og risikere pludseligt at blive halet ned i mediernes malstrøm.

Det er også indlysende, at kongehuset vil kunne miste terræn, hvis det ikke bliver ved med at kunne foretage lige så sikre pejlinger af samtiden som hidtil. Men her og nu står kongehuset bomstærkt og er ved at blive forlenet med den robusthed, som ligger i, at næste generation gør sig klar til at tage over.

Dén pointe er der næppe mange, som vil tænke over klokken 18.00 i aften.

Men måske er årets væsentligste royale pointe, at dronning Margrethe nok en gang vil være samlingspunktet i aften, men at hun selv er nået dertil, hvor hun ønsker at give plads til næste generation og lede dem sikkert ind på den store scene, så de kan føre kongehuset videre.

Thomas Larsen kommenterer i aften i DR-studiet før og efter Dronningens nytårstale. DR1 fra kl. 17.05. Efter talen kan du læse hans vurdering af Dronningens ord her på b.dk.