Thomas Larsen: Det er et vigtigt kapitel, der nu bliver afsluttet

Prins Henrik burde have trukket sig tilbage efter sin runde fødselsdag i 2014, mener Berlingskes kongehusekspert, Thomas Larsen.

Prins Henrik med prinsesse Josephine og prinsesse Isabella på Chateau de Cayx i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARC SALVET / PHOTOPQR / DEPECHE

Dronning Margrethe leverede en vaskeægte overraskelse i sin nytårstale, da hun meddelte prins Henriks beslutning om at trække sig tilbage og »gå på pension«. Dermed slutter en epoke, der begyndte i 1972 efter Frederik d. 9.s død.

Og man skal ikke undervurdere prins Henriks betydning i de 44 år, der er gået, siger Berlingskes royale ekspert, Thomas Larsen.

»Det er et vigtigt kapitel i Kongehusets nyere historie, der nu bliver afsluttet. Det er ingen hemmelighed, at samlivet mellem Prinsgemalen og danskerne ikke altid har været lige harmonisk, men én ting kan der ikke herske tvivl om, og det er Prinsgemalens enorme betydning for Dronningen. For hende har han været en helt afgørende støtte, og han har hjulpet, rådgivet og været en inspiration for hende,« siger Thomas Larsen.

Flere uheldige historier

Han ærgrer sig på prins Henriks vegne over, at Prinsgemalen ikke gik på pension, da han fyldte 80 år i 2014 og blev hyldet af en stor del af befolkningen.

»Her var det som om, at danskerne og prins Henrik omsider begyndte at forstå og holde af hinanden,« siger han og påpeger, at det forgangne år har budt på flere uheldige historier for prins Henrik.

»I 2015 har der været flere utilfredshedsmomenter. Dels har prins Henrik igen givet udtryk for sin frustration over sin placering i det royale hierarki, dels var han ikke til stede ved Dronningens 75 års fødselsdag – angiveligt på grund af sygdom, hvorpå han dukkede op frisk som en havørn i Venedig. Det har skuffet mange danskere,« vurderer Thomas Larsen.

Der kan være to årsager

Hvad der får 81-årige prins Henrik til at trække sig tilbage nu, fremgik ikke af Dronningens nytårstale, men kongehusekspert og ekstern lektor, ph.d. ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen afviser, at den opsigtsvækkende nyhed hænger sammen med, at prins Henrik er alvorligt syg.

»Om det er fordi, at han føler sig træt og gammel, eller fordi han ikke synes, han har fået nok kredit for sit arbejde igennem årenes løb hos befolkningen, og fordi han gerne vil have en anden position eller stilling, er svært at sige. Men det er en af de to muligheder, siger han til BT.«

Prins Henriks tilbagetrækning vil ifølge eksperterne betyde, at kronprinsparret nu får stadig flere og vigtigere opgaver.

»Der vil komme endnu mere gang i generationsskiftet i Kongehuset. Et generationsskifte, der dog først endeligt effektueres den dag, dronning Margrethe ikke er her længere,« siger Thomas Larsen.