Thomas Cook konkurs: Sådan er de rejsende stillet

Thomas Cook, der ejer rejseselskabet Spies, er natten til mandag gået konkurs. Her kan du læse, hvordan du er dækket, hvis du skulle have fløjet med Thomas Cook eller Spies.

Foto: ENRIQUE CALVO

Natten til mandag er rejsegiganten Thomas Cook, der blandt andet ejer rejseselskabet Spies i Danmark, gået konkurs.

Ifølge Spies vil cirka 1400 flypassagerer til og fra Københavns Lufthavn Kastrup mandag blive påvirket af de flyaflysninger, der følger som konsekvens af konkursen. De fleste skulle have rejst med Spies. Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank og følger luftfartsbranchen tæt, beskriver konkursen som en gigants fald.

Det fremgår af Rejsegarantifondens hjemmeside, at Spies er registeret i fonden. Det betyder, at man som rejsende kan få sine penge retur, og at man, hvis man allerede er rejst ud, har mulighed for at blive fløjet hjem.

Hvis konkursen sker, mens du er afsted:

  • Har du købt din flybillet direkte hos Thomas Cook, er du dækket, hvis flyselskabet er  gået konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. Rejsegarantifonden dækker udgifterne til en ny billet på nær en selvrisiko på 1000 kroner.
  • Har du købt en pakkerejse dækker Rejsegarantifonden ved konkurs. En pakkerejse skal bestå af mindst to af følgende: Transport, indkvartering eller eksempelvis billeje eller en koncertbillet. Selskabet skal være registreret hos Rejsegarantifonden, hvilket Spies er.
  • Hvis billetten er købt som del af en sammensat rejse, dækker Rejsegarantifonden i nogle tilfælde. Sammensatte rejser består af mindst to forskellige ydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Det kan eksempelvis være, at flybilletten er købt hos et selskab, som formidler dig videre til en hoteludbyder. Rejsegarantifonden dækker i dette tilfælde kun for den ydelse, som rejseudbyderen er ansvarlig for og har modtaget betaling for.

Hvis konkursen sker, inden du rejser:

  • Hvis du har købt flybilletten direkte hos Thomas Cook, skal du altid betale en selvrisiko på 1000 kroner, og Rejsegarantifondens formue er afgørende for, hvor meget du kan få i erstatning. Flybilletten skal være til flyvning mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn.
  • Har du købt en pakkerejse, er du dækket af Rejsegarantifonden. Hvis ikke du kan få en tilsvarende rejse, erstatter Rejsegarantifonden beløbet for rejsen.
  • Hvis du har en sammensat rejse, kan du kun få dækket det beløb, som du har betalt for den første ydelse i din rejse.

Betalingskort:

  • Hvis billetten er betalt med eksempelvis Mastercard eller Maestro, kan banken søge erstatning på dine vegne, hvis flyselskabet går konkurs.
  • Banken kan ikke hjælpe, hvis du har betalt med et almindeligt dankort. Men hvis du har betalt med visa-delen af dit VisaDankort, kan du forsøge at få banken til at søge erstatning.

Forsikring

  • En sidste mulighed er at tjekke din rejseforsikring. Det kan være, at den dækker, når flyselskaber går konkurs.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

AirHelp, der hjælper flypassagerer med at få kompenssation, hvis deres fly er forsinket eller aflyst, oplyser, at passagerer, der kun har købt en flybillet hos Thomas Cook er udelukkende beskyttet under Europa-Parlamentets forordning nr. 261 fra 2004.

»Hvis flyselskabet kollapser er passagererne nederst på listen af kreditorere, og vil formentligt ikke få noget. Passagerer, der har købt en pakkerejse er bedre beskyttet under EU-lovgivning: De står til at blive fløjet tilbage til deres hjemland uden at blive spurgt om yderligere betaling.« skriver AirHelp i en mail til Berlingske.