Thomas Banke om narkotest i TV-show: »Jeg havde ikke noget valg. Jeg kunne ikke sige nej - det vil jeg ikke være med til«

Jeg troede ikke, at TV-værten ville gennemføre det, siger Thomas Banke om DR Aftenshowets narkotest.

Thomas Banke, tidligere borgmester i Fredericia, har været på stoffer, men er nu stoffri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen

Det har fået seerne op af sofaen, at DRs Aftenshowet onsdag aften bad den tidligere pillemisbrugende Fredericia-borgmester, Thomas Banke, tage en urintest for en gang for alle at bevise, at han er stoffri, som han fortæller i sin nye bog.

»Jeg synes DR burde skamme sig. Ydmyge en person, som frivilligt har stillet op til en snak om hans store nedtur og kampen for at komme tilbage som et helt menneske, er bare NO GO,« skriver en seer.

»Hvorfor skulle Thomas Banke lige ydmyges? Hvad var den journalistiske grund til det,« spørger en anden.

Thomas Banke var onsdag aften i Aftenshowet for at fortælle om sin nye bog, hvor han beskriver sit pillemisbrug under sin tid som borgmester i Fredericia. Han er i dag fri fra stofferne, er budskabet i bogen, og det samme fortalte han i programmet.

Interviewet løb da også stille og roligt, men kritisk af, indtil værten, Mark Stokholm, indledte den følgende samtale:

»Nu stiller jeg dig et spørsmål, som jeg ved, at du har fået mange gange i dag: Hvordan skal jeg nu tro på det, du siger. Det, som du skriver næsten flest gange i denne bog, er, hvor mange gange du har løjet over for familie og venner og arbejdskolleger og alt muligt andet. Hvorfor skal jeg tro på dig nu?«

Banke: »Altså, jeg har altså ikke lyst til at lyve om, hvor meget jeg har løjet.«

Stokholm: »Hvordan kan jeg vide, at du ikke er påvirket lige nu?«

Banke: »Ja, det er et godt spørgsmål, det ved du jo heller ikke. Altså du må j bruge din bedste intuition og alt…«

Stokholm: »Du har jo sagt, at vi må spørge dig om alt...«

Banke: »I må spørge mig, om hvad som…«

Stokholm: »Må jeg spørge dig om alt?«

Banke: »Ja«

Stokholm: »Okay, må jeg også spørge dig, om du vil være villig til at tage en narkotest?«

Banke: »Ja«

Stokholm: »Det ville du godt?«

Banke: »Ja, ja«

Stokholm: »Jeg har en i lommen. Mener du det?«

Banke: »Ja, ja«

Se optrinnet på DRs Facebook-side her:

Se hele indslaget i Aftenshowet her.

Tissepause

Herefter udsatte man resten af interviewet med Thomas Banke, man viste en urintest på TV og Banke gik ud bagved for at urinere. Da han vendte tilbage i slutningen af programmet, viste Stokholm testen frem: Den var negativ.

Opbygningen til narkotesten havde handlet om, hvorvidt man nu kan stole på Thomas Banke, der tidligere har løjet om sit misbrug og tilmed stået i Aftenshowet narkopåvirket, før han trak sig i 2013.

I går aftes kommenterede Banke narkotesten stilfærdigt på sin Facebook-side.

»Dagens sidste optræden foregik hos flinke folk i Aftenshowet - DR1. De havde dog en overraskelse i ærmet: En opfordring til at tage en narkotest. Jeg burde måske have nægtet at tage den. Ikke fordi jeg har noget at skjule, men fordi jeg ærligt talt ikke skylder nogen at aflægge narkotest for rullende kameraer. Imidlertid blev jeg så overrasket over dette noget effektjagende stunt, at jeg tog testen. Den var i øvrigt - og selvfølgelig - negativ.«

Men journalisten og forfatteren Henrik Qvortrup, som Banke har fortalt sin historie til, kaldte efterfølgende på Facebook behandlingen »skandaløs«.

Læs hele Qvortrups Facebook-opslag:

Han uddyber:

»Jeg synes bare, det er et lumpent overgreb, som ikke hører nogen steder hjemme. Havde Thomas Banke tænkt iskoldt dér, skulle han have sagt: I kan rende og hoppe – jeg skylder ikke Danmarks befolkning eller Aftenshowet at lave en narkotest for rullende kameraer, jeg er ikke nogen autoritet længere. Jeg er er en mand, der har skrevet en svær bog om den forfærdelige sttuation, jeg har været i, men den er jeg ude af nu. Jeg vil ikke mistænkeliggøres her i direkte TV,« siger Henrik Qvortrup.

Læs hele Bankes Facebook-opslag:

Han kalder Bankes muligheder i studiet for: »Doomed if you do, og doomed if you don't«.

»Forestil dig, at han havde sagt nej. Det er deri det lumpne ligger. Det var ganske ubehageligt at være vidne til. Jeg kunne også se det på Thomas – det synes han ikke, var fedt, det der«.

Men havde han jo tidligere været på piller i Aftenshowet. Det er vel ikke så underligt, at de ikke nødvendigvis stoler på ham?

»Det er da ikke Aftenshowets opgave at vurdere, hvorvidt han lyver eller ej eller mistænkeliggøre ham. De placerer en mand i en situation, hvor han ikke har noget valg.«

Banke vil ikke gøre stor sag ud af det

Thomas Banke har tænkt over narkotesten siden i går. Han vil ikke gøre for meget ud af det, fortæller han. Han var nervøs for narkotesten, som ifølge ham er en billig urintest med mulighed for fejl. Undervejs troede han ikke, at værten, Mark Stokholm, ville gennemføre det.

»Jeg var jo godt klar over, at den ikke vil udvise udslag på noget som helt. Derfor kunne jeg leve med at gøre det. Men det er en billig test og de var ikke i stand til at håndtere den slags. Det skulle de holde sig fra,« siger han og fortsætter:

»Det havde også været fair at orientere mig om den slags, så jeg kunne tage stilling. Jeg havde ikke noget valg. Jeg kunne ikke sige nej - det vil jeg ikke være med til«

Men kan du ikke forstå, at det kan være nødvendigt, når du har løjet på TV tidligere?

»Det kan jeg til nød godt forstå. Men skal jeg så aflægge en test om en måned igen? Og om en måned igen? Og næste gang jeg siger noget? Det er en smule lumpent - de skal tænke sig om. Ikke alle vil acceptere at blive sat i sådan en situation,« siger han og fortsætter:

»Jeg har ikke tænkt mig at gøre en stor sag ud af det. Det bliver ikke bedre af, at jeg føler mig forarget eller krænket.«

Aftenshowet forsvarer narkotesten

Dagbladet BT har spurgt redaktionschef på Aftenshowet, Ann Lykke Davidsen, hvorfor man overraskede Banke med en narkotest. Når han går ud med en bog, hvor han fortæller, at han har levet på en løgn og tilmed være påvirket under et interview med Aftenshowet, går det lige akkurat.

»Jeg synes, at når det her interview handler om troværdighed, så ville det have været utroværdigt, hvis vi havde aftalt med ham, at vi ville teste. Så kunne han have forberedt sig på alle mulige måder. Da showet var slut, ringede jeg ind for at høre, om Thomas var kommet godt ud af døren. Jeg talte blandt andet med Mark (Stokholm, red), der fortalte, at stemningen havde været god bagefter, selv om Thomas synes, det var vildt. Det er rigtig vigtigt for os, at vores gæster kommer godt ud af døren. Men interviewet var helt sikkert mega grænseoverskridende og et stort sats fra vores side. Vi har haft mange overvejelser om det på redaktionen,« siger Ann Lykke Davidsen til BT.