Test kan afsløre overgangsalderen

Nu kan kvinderne få et overblik over, hvor mange år de har til at få børn i.

Foto: FRANK MAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store piger og unge kvinder kan med en enkelt blodprøve få at vide, hvornår de senere i livet går i overgangsalderen og dermed ikke længere kan få børn.

Det fremgår af en undersøgelse af 266 kvinder, hvor det er lykkedes forskerne bag undersøgelsen at udvikle en metode til at forudsige, hvornår kvinderne stopper med at producere æg og dermed går i den såkaldte menopause.

Undersøgelsen bliver præsenteret i dag på årsmødet for det europæiske selskab for reproduktion, ESHRE, i Rom. Den kan ifølge professor Claus Yding Andersen fra Rigshospitalet få stor betydning for de mange kvinder, der kommer tidligt i overgangsalderen - altså allerede sidst i 30erne eller først i 40erne.

De 266 kvinder er blevet fulgt af forskere fra Shahid Beheshti-universitetet i Iran siden slutningen af 1990erne.

Forskerne er i nogle tilfælde i stand til at give endog meget præcise prognoser for, hvornår kvinderne får menopause. I nogle tilfælde er der kun få måneders forskel mellem prognoserne, og hvornår kvinderne rent faktisk går i overgangsalderen.

Claus Yding Andersen understreger dog, at det er nødvendigt at gentage den iranske undersøgelse med meget større undersøgelser for at udvikle en sikker og præcis metode til at forudsige menopausen.

»Men der er ingen tvivl om, at det bliver muligt på et tidspunkt, og der er heller ingen tvivl om, at det kommer til Danmark,« siger han.

Arveligt

80-90 procent af kvinder får deres menopause fra 48-53 år, men resten går i overgangsalderen, mens de stadig er i det, der bliver beskrevet som den fødedygtige alder.

»For de kvinder, der går tidligt i overgangsalder­en, vil det være meget interessant,« siger han:

»Hvis de ved, at de har en risiko for at få tidlig menopause, kan de sørge for at få de børn, de vil have, mens de endnu kan.«

Claus Yding Andersen tilføjer, at tidlig overgangsalder ofte er arvelig. Derfor vil det være specielt relevant at få taget en blodprøve for kvinder, hvis mødre har fået tidlig menopause.

Forskerne bruger blodprøverne til at måle indholdet af hormonet AMH i kvindernes blod. AMH bliver produceret af cellerne i ægblærerne omkring æggene i kvindernes æggestokke.

»Hvis der er en lav koncentration af AMH i blodet, er det fordi, der er et lavt antal ægblærer. Og når der ikke er flere ægblærer, er det fordi, menopausen er begyndt,« forklarer Claus Yding Andersen.

Professoren bekræfter, at det med en blodprøve vil være muligt at teste helt unge piger, efter de har fået deres menstruation og er blevet kønsmodne, og derefter fortælle dem, hvor mange år de har til at få børn i.