Tesfaye varsler store ændringer af folkeskolen: »Vi kunne godt tænke os at flytte vægten lidt hen mod det praktiske«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Mattias Tesfaye varsler ændringer i folkeskolen, der skal have mere fokus på praksis end almindelig teoretisk viden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Pilestræde.

I dag skal vi omkring en tidligere minister, der peger på blå bloks problem, og en nuværende minister, der vil ændre den danske folkeskole.

Men vi starter med historien om, at flere danskere begynder at ty til en bestemt type medicin, når de har problemer med at sove.

Det bliver sværere at sove med alderen – det får flere til at ty til et bestemt hjælpemiddel

Mange i befolkningen kender til problemer med ikke at kunne falde i søvn om natten. Men det er især voksne i alderen 45 til 64 år, der de seneste år er begyndt at søge efter hjælpemidler til at sove bedre, viser en ny opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.

I 2011 havde 8.150 personer i alderen 45 til 64 år indløst en recept på sovemedicinen melatonin. Det tal var i 2021 steget til 28.005 personer i aldersgruppen, som også er den voksne aldersgruppe, hvor flest tager melatonin som hjælpemiddel til at sove.

Det er en stigning på over 340 procent på ti år.

»Vi har hørt meget om, at flere unge sover dårligt og tager mere sovemedicin. Men faktisk er det voksne, der har sværest ved at sove og har størst behov for hjælp til søvnen,« siger Mikael Rasmussen, der er søvnvejleder og medforfatter til bogen »Sov godt hele natten«.

Du kan læse hele artiklen hos Berlingske her.

Ukrainske soldater skal trænes i Danmark

I forbindelse med, at Danmark har doneret 19 Caesar-haubitser til Ukraine, skal ukrainske soldater nu trænes i systemet på dansk jord.

Det skriver Politiken, og ifølge avisens oplysninger er det første gang efter invasionen, at det sker.

Helt konkret skal træningen foregå i Sydvestjylland, og ifølge Politikens oplysninger er der tale om kasernen i Oksbøl.

General Flemming Lentfer har også tidligere bekræftet, at de danske soldater skal træne ukrainerne i brugen af våbensystemet.

»De får travlt ved artilleriet i Varde, hvor de dels skal træne ukrainere i den nærmeste tid, dels skal gøre sig klar til at tage imod de nye systemer«, har han sagt til TV 2.

Som erstatning for de 19 Caesar-haubitser, har Danmark købt 19 nye Atmos-haubitser. Det har fået heftig kritik, men den affejes af brigadegeneral Henrik Lyhne i et interview med Berlingske, som du kan læse her.

Danmark har doneret 19 Caesar-haubitser til Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sameer al-Doumy/AFP.

29 gravide kvinder ønskede sig en abort, men den danske stat sagde endegyldigt nej

Langt de fleste kvinder, som søger om tilladelse til abort efter 12. uge, får lov.

Men hvert år er der alligevel kvinder, som får nej til at få foretaget en abort.

Sat på spidsen kan man sige, at staten 29 gange var inde og beslutte, at et barn skulle fødes mod moderens vilje. Nogle kvinder har dog valgt at tage til udlandet for at få foretaget aborten der.

Det fremgår af en rapport om Abortankenævnet, som Styrelsen for Patientklager har udgivet i sommeren 2022.

Berlingske har gransket tallene og fortæller i denne artikel om situationen for dem, der får afslag på en abort selvom de ønsker det.

Du kan læse artiklen ved at klikke her.

Tesfaye varsler store ændringer af folkeskolen: »Vi kunne godt tænke os at flytte vægten lidt hen mod det praktiske«

Tidligere justitsminister Mattias Tesfaye (S) mener bestemt ikke, at han er blevet degraderet efter, at han nu indtager posten som undervisningsminister.

Og i et stort interview med Jyllands-Posten løfter ministeren nu noget af sløret for, hvad han vil udrette i sit nye job.

Under interviewet, som fandt sted hos industrivirksomheden Man Energy Solutions, fortæller Tesfaye at »der kommer ændringer« i den måde, folkeskolen er indrettet på. Han vil blandt andet flytte noget af den faglige vægt i fagene over mod det mere praktisk orienterede:

»Det handler om fagenes indhold, som er blevet meget teoretisk. Vi kunne godt tænke os at flytte vægten lidt hen mod det praktiske i de almindelige boglige fag. Vi kunne også godt tænke os, at man i udskolingen har lidt mere praktiske undervisning – ligesom man har i vores nabolande. Og så kunne vi godt tænke os at kvalificere køkkenbordsdiskussionen. Det er mine tre hovedkomponenter,« siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Han fortæller også, at det er regeringens ønske at få flere studerende til at tage en erhvervsuddannelse.

Tidligere topfigur peger på alvorlige problemer for blå partier

Karsten Lauritzen måtte for et års tid siden erkende, at han var færdig i politik. Nu er han ansat som lobbyist hos Dansk Industri, men er stadig medlem af Venstre.

I et interview med Berlingske fortæller den forhenværende skatteminister om, hvordan han indså, at han var udbrændt. Og så fortæller han om, hvilke problemer blå blok står overfor:

Karsten Lauritzen mener nemlig, at de seks (eller syv, hvis man regner Moderaterne med) partier i den borgerlige lejr har skabt en usund konkurrence om vælgerne:

»Når der er for mange butikker, der sælger varer, der ligner hinanden, vil man begynde at køre tilbud og stramme retorikken – og det får bare konsekvenser. Vælgerne gider ikke stemme på partier, der slås i det åbne rum – det går simpelthen ikke,« siger Karsten Lauritzen.

Du kan læse hele interviewet ved at klikke her.

Karsten Lauritzen er tidligere skatteminister for Venstre. I dag er han direktør for DI Transport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Øe.

Det sker i dag:

  • Der er finale ved tennisturneringen Australian Open. Kampen starter klokken 09.30 dansk tid, og det er kasakhiske Elena Rybakina og belarusiske Aryna Sabalenka, der tørner sammen. Mændenes finale spilles søndag, og her møder serbiske Novak Djokovic den græske spiller Stefanos Tsitsipas.
  • Tysklands kansler Olaf Scholz er på besøg i Sydamerika, hvor han i dag er i Argentina. Turen omfatter også besøg i Chile og Brasilien.
  • I dag afsluttes anden runde af præsidentvalget i Tjekkiet. Valget står mellem den tidligere premierminister Andrej Babis, der fik 34,99 procent af stemmerne i første runde, og den tidligere hærchef Petr Pavel, der fik 35,4 procent af stemmerne.

Tak fordi du læste med – god dag!