Tesfaye undrer sig over jobcenterafsløring: »Man skal ikke være bange for at bruge de hårde værktøjer«

Den fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) appellerer til at gribe chancen og få folk i sving NU. Det siger han, efter at Berlingske har beskrevet, at jobcentrene i København ikke har henvist en eneste ledig til et job de seneste to år.

Ifølge fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) skal henvisninger af ledige til job »selvfølgelig« anvendes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal ikke være bange for at bruge de hårde værktøjer for at få arbejdsløse i beskæftigelse.

Sådan lyder det fra fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S), efter at Berlingske torsdag kunne berette, at jobcentrene i København ikke har henvist én eneste ledig til et job de seneste to år.

I stedet har man lavet løse aftaler med de ledige, der ikke har haft direkte konsekvenser i form af sanktioner, hvis ledige har sagt nej til job – på trods af, at det ifølge loven er jobcentrenes opgave at henvise.

Det møder kritik fra beskæftigelsesordførere på Christiansborg samt en række eksperter på området. De sidstnævnte mener, at Københavns Kommune undlader at bruge et afgørende instrument i beskæftigelsesindsatsen, og at Jobcenter København svigter sine forpligtelser.

Ifølge Tesfaye skal henvisninger »selvfølgelig« anvendes:

»Der er en årsag til, at vi har den regel i loven. Man skal ikke være bange for at bruge de hårde værktøjer,« siger han.

»Derfor kan det godt undre mig, at dét værktøj ikke er blevet brugt en eneste gang de sidste par år i en stor kommune som København.«

Berlingske har siden august bragt en lang række historier om jobcentrene i København.

Mens mange virksomheder skreg på arbejdskraft, kunne avisen fortælle om mange forskellige ledige, der alle havde været på understøttelse i lange perioder uden at få tilbudt et eneste konkret job af jobcentret.

»Det er et problem, at vi har for mange mennesker, der går på støtten, mens vi har åbne stillinger på det danske arbejdsmarked. Det fortæller mig, at der fortsat er udfordringer, som vi politikere skal se på,« siger beskæftigelsesministeren.

Ifølge ham har alle landets kommuner et »enormt ansvar« for at sørge for, at virksomhederne får den arbejdskraft, de har behov for, og at få borgerne et job – særligt i »de her tider«:

»Når der er lavkonjunktur og høj arbejdsløshed, er det svært at få dem, der normalt har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, i arbejde,« siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

»Det er nu, der er en mulighed. Det er nu, vi skal lægge alt andet til side og sørge for, at de, der normalt har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, griber chancen. Derfor vil jeg appellere til, at alle har fuldt fokus på at få folk i sving nu

Et af mange vigtige redskaber

Henvisning af ledige til job er ifølge ministeren langtfra det eneste instrument, jobcentrene bør benytte sig af.

»Det er et af mange vigtige redskaber i lovgivningen. Men man kan sagtens få folk i arbejde uden at bruge det. Jeg kan se, at Dansk Industri fortæller, at virksomheder slet ikke er interesserede i at få henvist ledige til job,« siger Mattias Tesfaye, der vil kontakte Dansk Industri med henblik på at høre nærmere.

»Jeg ved godt, at hvis en virksomhed får henvist en ledig, så kan der følge noget bureaukrati med. Er der noget, danske arbejdsgivere ikke gider, så er det flere papirer og mere bureaukrati – og det kan jeg godt forstå.«

Hvornår og i hvor høj grad mener du, man bør henvise ledige til job?

»Man skal bruge redskabet, når det er nødvendigt. Men det afgørende for mig er, at folk kommer i job. Det er det, der er formålet. Hvis man ønsker at bruge et af de andre værktøjer i værktøjskassen, så er det fint med mig.«

Efter Berlingskes historie torsdag er Marianne Sørensen, direktør i Københavns Kommune med ansvar for jobcentrene, blevet fjernet fra jobcenterområdet.

»Det er rystende for mig at skulle læse i Berlingske, at vi ikke benytter de her redskaber. Det harmonerer ikke med, hvad jeg tidligere er blevet informeret om. Vi skal have rettet op nu,« sagde Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), efterfølgende.