Tesfaye er trist over børnerapport: »Der er behov for lidt ærlighed i integrationsdebatten«

Partier på Christiansborg ærgrer sig over resultaterne i en ny rapport, der blandt andet viser, at 40 procent af børn og unge med indvandrerbaggrund hverken har en mor eller far i arbejde. Politikerne skal være mere ærlige i integrationsdebatten, lyder det fra Socialdemokratiets integrationsordfører, Mattias Tesfaye.

Mattias Tesfaye fra Socialdemokraterne mener, der skal mere ærlighed ind i integrationsdebatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Socialdemokratiets integrationsordfører, Mattias Tesfaye, er vokset op i 80erne med en enlig arbejdsløs mor. Han kan godt huske, hvad der skete, da hun en dag fik et rengøringsjob.

»Så kom der stolthed og struktur ind i familien. Jeg frygter, at børn, som vokser op i en familie, hvor forældrene ikke går på arbejde, ikke får den samme karakterdannelse – uanset størrelsen på de sociale ydelser,« siger han.

Mattias Tesfayes anekdote falder, efter at han er blevet præsenteret for en ny rapport, »Børn og unge i Danmark, velfærd og trivsel 2018«, fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Den viser blandt andet, at 40 procent af børn og unge med indvandrerbaggrund lever i en familie, hvor hverken mor eller far er i beskæftigelse. Blandt etnisk danske børn er tallet til sammenligning otte procent.

»Det gør mig trist,« siger han.

Dårlige rollemodeller

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Marie Krarup, er heller ikke begejstret: »Det er selvfølgelig et problem, for børn gør ikke som deres forældre siger, men som deres forældre gør. Det er klart, at forældre uden arbejde skaber dårlige rollemodeller.«

Hun mener, det siger noget om den danske integrationsindsats de seneste år, men også om forældre med indvandrerbaggrund:

»Hvis du virkelig ønsker at være her og blive integreret, så sørger du for at få et arbejde,« siger hun.

Venstres integrationsordfører, Mads Fuglede, henviser til, at regeringens initiativer mod parallelsamfund skal være med til at løse problemet.

»Ingen børn skal vokse op i ghettoer, hvor mor og far ikke er i arbejde, og hvor dansk er et fremmedsprog (...) Det er derfor, at vi også har indført en integrationsydelse, som gør det mere attraktivt for nytilkomne at arbejde – så flere bliver en del af det arbejdende fællesskab,« skriver han i en mail.

»Man kan godt have ondt af de børn«

Undersøgelsen fra VIVE viser, at børn og unge med indvandrerbaggrund er mere udsatte end børn med dansk baggrund. De vokser op under ringere materielle og boligmæssige rammer, og de er fire gange så hyppigt fattige.

»Man kan godt have ondt af de børn, der vokser op under dårlige forhold,« siger Marie Krarup og fortsætter:

»Men det er først og fremmest forældrene, der har taget en beslutning om at vandre tværs gennem Europa. De har måske ikke altid truffet den rigtige beslutning på deres børns vegne.«

Ifølge Mattias Tesfaye viser rapporten, at der fortsat er behov for at skærpe krav til indvandrere i Danmark og at begrænse antallet, der kommer hertil. Og så efterlyser han en bedre debat.

»Der er behov for lidt ærlighed i integrationsdebatten. Vi vil alle gerne have folk i arbejde, men vi må være ærlige om, at det at få folk fra mellemøstlig kultur til at slå rødder på det danske arbejdsmarked, det tager tid, det koster mange penge, og det kommer til at medføre kultursammenstød,« siger han og tilføjer:

»Det her er svært, og vi skal glæde os over selv de små fremskridt. Det går trods alt stille og roligt i den rigtige retning.«