Tesfaye: Børn, der siger »perker«, er ikke racister

Det gør ikke børn af anden etnisk herkomst end dansk til racister, hvis de kalder andre børn racistiske skældsord, mener minister Mattias Tesfaye.

Arkivfoto. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er forkert at kalde hinanden racistiske skældsord, men det gør ikke børn til racister.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der torsdag besøgte Ellehøjskolen i det vestlige Aarhus.

Skolen har i den seneste tid været centrum for en heftig debat om tonen blandt skolebørn, efter en af skolens lærere, Andreas Ravn Skovse, i et blogindlæg og en B.T.-artikel har fortalt, at der foregår racisme mellem børnene.

Eksempelvis med ord som »perker« og »neger«, har skolen anerkendt, bliver brugt som skældsord mellem eleverne, der hovedsageligt er af anden etnisk herkomst end dansk.
Men det er forkert af den grund at opfatte børnene som racister, lyder det fra Mattias Tesfaye.

»Jeg tror, vi skal passe på med at pege fingre af børnene og sige, at de er racister. De bruger det sprog, de ser på YouTube og hører deres storebrødre tale. Men jeg hører fra skolen, at de aktivt arbejder med, at man skal tale ordentligt til hinanden.«

»Man skal ikke rende rundt og kalde pigerne for 'luder' eller folk med somaliske forældre for 'negere'. Sådan skal vi ikke tale til hinanden, og jeg synes, det er rigtig godt, at både kommunen og skolen tager det her seriøst,« siger ministeren til TV 2 ØSTJYLLAND.

Andreas Ravn Skovse nævnte i sit blogindlæg blandt andet, at »skældsord sidder løst, og der er en tendens til, at børnene grupperer sig efter etnicitet.« Han oplever også, at meget af motivationen stammer i det, børnene lærer derhjemme.

Til trods for situationen vil Mattias Tesfaye ikke handle politisk, og han ikke er på vej med flere paragraffer, garanterer han.

»Jeg har tillid til, at skolens ledelse er i stand til at håndtere udfordringerne. Jeg tror også, vi skal holde fast i, at der også er skoler, hvor alle børnene har lyst hår, og hvor der også bliver talt grimt til hinanden.«

»Det er et generelt problem i vores samfund, at vi går rundt og sviner hinanden til. Og uanset om man siger, at pigerne er nogle 'ludere', eller beboerne i Gellerup er nogle 'perkere', så skal man lade være med at tale på den måde,« siger udlændinge- og integrationsministeren.

Så det er skolens ansvar at tage hånd om det?

»Ja, vi skal passe på med at tro, at vi kan løse alt fra folketingssalen. Jeg er tilhænger af dygtige ledere på vores offentlige institutioner og at give dem frihed til at løse de udfordringer, der opstår.«

»Vi skal passe på med, at vi ved hver eneste udfordring kommer løbende fra Christiansborg med ny lovgivning, fordi sådan skal vi ikke drive vores velfærdssamfund. Det er nødt til at bygge på tillid og ikke regulering ned i den mindste detalje,« siger Tesfaye.