Terrortiltalte foretog sprængning i Danmark

Terrortiltalte ville bygge bombe og foretog prøvesprængning på nogle fodboldbaner. Den 32-årige danske muslim, AA, kom under sin afhøring med en lang række belastende udsagn om sine medtiltalte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af de tiltalte i terrorsagen fra Vollsmose har foretaget prøvesprængninger på en fodboldbane i Odense. Ved hjælp af en mobiltelefon lykkedes det dem, at få en detonator til at sprænge.

Det fortalte den 32-årige odenseaner AA, da han i går fremlagde en række stærkt belastende oplysninger om sine to medtiltalte.

De to medtiltalte havde også samlet gødning, metalsplinter og andre materialer, der skulle bruges til sprængstoffer og bomber. Og den ene havde været på selvmordsaktion i Irak, men var blevet sendt hjem for at lave en aktion i Danmark, fortalte han.

Den 32-årige var afgjort nervøs, da han i går, som den tredje i rækken, satte sig på afhøringsbænken foran nævningetinget i Østre Landsret.

Størstedelen af tiden var hans blik fæstnet til papirerne på bordet. Hans hænder rystede, når han rykkede rundt på mikrofonerne foran ham. Og han fingerede uafbrudt med enten sit lange, mørke skæg, eller med de overstregningstusser, han havde medbragt sammen med en stor mappe fyldt med papirer og notater.

Situationen blev tydeligvis heller ikke mere behagelig for AA, da der gang på gang blev læst op fra tidligere afhøringer, hvor han har givet yderst belastende forklaringer om sine medtiltalte.

Aktion i Danmark
Udover oplysningerne om prøvesprængninge af bomberne har han under afhøringer forklaret, at der var en gruppe med flere af de tiltalte, som havde talt om en aktion i Danmark eller i udlandet. Til aktionen skulle der skaffes gødning, som skulle kombineres med andre materialer for at lave sprængstof. Og den 32-årige har forklaret, at den medtiltalte AK ville lave et jernrør på sit arbejde, der skulle bruges til en bombe, samt at han havde taget en masse metalsplinter med hjem fra arbejde, der kunne bruges til at gøre en bombe mere effektiv.

Den 32-årige forsøgte flere gange at snige sig udenom spørgsmålene om hans tidligere detaljerede forklaringer for i stedet at dreje samtalen hen på hans generelle holdninger til eksempelvis Irak-krigen og tonen i indvandrerdebatten, Men han måtte igen og igen bekræfte de udsagn, han tidligere er kommet med.

»Ja, det kan jeg ikke løbe fra, at jeg har sagt,« lød det adskillige gange med spag stemme fra AA.

Den 22-årige tiltalte AKs rejse til Irak i sommeren 2005 blev taget op i retten. AK selv har fra afhøringsbænken fortalt, at han skulle til familiens hjemland Irak for at lave en dokumentarfilm, der imidlertid aldrig blev til noget. Men det var dog ikke den opfattelse, AA havde fået via rygter i moskéen.

»Sådan som jeg forstod det, så var han rejst ned for at forsvare sit land. Jeg forstod det som om, at han ikke kom tilbage. Der gik rygter i moskeen, men det var noget, man ikke spurgte til,« forklarede AA.

»Hvorfor kom han hjem igen fra Irak?« spurgte anklager Charlotte Alsing Juul.

»Der var ikke brug for ham. Sådan mener jeg, at det blev sagt ordret. Han skulle i stedet lave noget i Danmark,« svarede AA, der også måtte nikke genkendende til, at han i en tidligere afhøring har forklaret lidt mere specifikt, at AK i stedet havde fået ordrer til at »kæmpe« i Europa.

Ifølge de tidligere forklaringer skulle AA været blevet informeret om, at AK var rejst til Irak for at kæmpe, og at han derfor havde klippet både sit hår og lange skæg for at ligne »en europæer og ikke en hellig kriger«.

Undervejs anførte AA dog gentagne gange, at hans tidligere forklaringer skal tages med et gran salt – at flere udsagn har været rygter, og ikke kan antages for at være deciderede facts, at han selv har været i en presset situation, da han kom med forklaringerne, samt at meget må antages at være sagt i spøg.

Belastende materiale
Flere gange lød det i øvrigt, som om AA læste direkte op fra sine medbragte noter i stedet for at svare på anklagerens konkrete spørgsmål.

»Hvad er det, du læser i,« ville anklager Charlotte Alsing Juul vide, hvilket fik AA til at pakke sine papirer bort.

AA blev desuden udspurgt om især det materiale, politiet har fundet på hans computer – heriblandt halshugningsvideo’er, taler af Osama bin Laden og billeder af de 19 flykaprere fra 11. september. Men AA afviste, at der skulle være noget mistænkeligt i det.

»Jeg er en aktiv samfundsdebattør, og jeg forsøger at følge med i det, der sker. Det var også ren nysgerrighed,« sagde AA, der også forklarede, at kronvidnet – eller den civile agent – netop havde efterspurgt »ekstremt« materiale.

Retssagen fortsætter torsdag med den videre afhøring af AA. Der ventes at falde dom i slutningen af november.