Terrortiltalt skal for retten igen

Til stor forundring for hans forsvarer, skal 18-årige EiH nu igennem endnu engang stå tiltalt for terror foran et nævningeting, efter at Rigsadvokaten i går besluttede at genrejse sagen mod ham og frafalde tiltalen mod to andre unge mænd.

Det var et sjældent syn i dansk retshistorie, da dommerne i Østre Landsret i februar tilsidesatte nævningenes fældende kendelse for tre terrortiltalte i den såkaldte Glostrup-sag. Og endnu mere sjældent er det, at Rigsadvokaten nu har valgt at genrejse sagen mod en af dem den 18-årige EiH.

Han skal nu foran tre nye juridiske dommere og et nyt nævningeting, besluttede Rigsadvokaten i går efter knap fem måneders betænkningstid. Terrortiltalen frafaldes mod de to andre unge mænd.

Den 18-åriges forsvarsadvokat Thorkild Høyer tvivler på, om anklagemyndigheden rent faktisk har fremskaffet nye og afgørende beviser.

»Jeg formoder, at når de (Rigsadvokaten, red.) har truffet denne beslutning, så må de have fundet nogle nye væsentlige beviser, men det er bare ikke nogen, jeg har set endnu. Jeg har en mistanke om, at der ikke er tale om nyt materiale, men at de tror, at de kan få en ny afgørelse ved at lade sagen gå om for nye dommere og nye nævninge, og det er efter min mening ikke den måde, sagen skal køres på,« vurderer Thorkild Høyer, der desuden undrer sig over, at det lige er hans klient, der som den eneste af de tre bliver tiltalt på ny.

Bevismateriale gransket
I Rigsadvokatens begrundelse fremgår det tydeligt, at der er tale om det samme omfattende bevismateriale, der dog er blevet gransket på ny og på kryds og tværs.

»De mange tusinde aflyttede telefonsamtaler er sålede på ny blevet gennemgået, ligesom der bl.a. ved hjælp af nye undersøgelsesmetoder er foretaget yderligere undersøgelser af de computere og harddiske, der er beslaglagt,« oplyser Rigsadvokaten, der også henviser til »sagens alvorlige karakter«.

Under den første retssag, der strakte sig over mere end tyve retsmøder, 40 vidner og et enormt bevismateriale af telefonsamtaler, sms-beskeder og internetchats, stod det klart, at anklagemyndigheden anså EiH som den person, der havde sørget for kontakten med den nu terrordømte, svensk-bosniske Maximus.

EiH har aldrig benægtet sit kendskab til Maximus og sin viden om, at Maximus og dansk-tyrkiske AC, der er dømt for terror i Sarajevo, skulle rejse til Bosnien. Han har dog hele tiden afvist at kende noget til terrorplaner eller til det sprængstof og de våben, som de to blev anholdt med tilbage i oktober 2005.

Direkte beviser på EiHs involvering i turen til Bosnien og medvirken til Maximus og ACs foretagende i Bosnien var da heller ikke på bordet i Østre Landsret. Anklagemyndigheden gennemgik til gengæld en hel del telefonsamtaler og internetchats, hvor EiH snakker meget indforstået med de to i Bosnien om at »skaffe gode varer« og »sende flere penge«. Ifølge ham selv drejede det sig dog om en hel uskyldig pengeindsamling til velgørende formål. Men forespurgt om Maximus udsagn som »vi har det hele nu« og »vi kommer ikke tomhændede hjem«, erkendte den 18-årige, at han var blevet en smule urolig.

Uskyldig viden
At han måske havde en idé om, at der foregik et eller andet lusket i Sarajevo, er imidlertid ikke nok til at dømme ham for terror, lød det tilbage i februar i retsformand Østerborgs retsbelæring, hvor han desuden opfordrede nævningene til at være »meget omhyggelige« i deres vurdering af sagen og beviserne mod EiH.

Den 18-årige er opvokset på Nørrebro sammen med sin familie, og han var i gang med sin gymnasieuddannelse, da han blev anholdt og varetægtsfængslet. Mange vidner kendte ham som en vellidt, intelligent og flittig ung mand, der passede sin skole, mens andre havde en mindre flatterende opfattelse af ham.

»Hvis der var nogle af mine elever, der havde potentialet til at gøre sådan noget (planlægge terror, red.), så var det ham,« sagde en tidligere lærer, der desuden fortalte, at EiH aldrig havde lagt skjul på sin sympati for Osama bin Laden og andre radikale islamister.

Det vides endnu ikke, hvornår den nye retssag mod EiH skal køre, men Rigsadvokaten forventer, at det bliver i løbet af efteråret.