Terrortiltalt messede om martyrangreb

"Accepter min sidste hilsen, for jeg er på vej til martyrangreb." Sådan sang terrortiltalt, da han sad og fremstillede sprængstof i sin lejlighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I skrædderstilling og i fuld sving med at fremstille det højeksplosive sprængstof TATP sad HK på stuegulvet i sin lejlighed og messede nogle vers om martyrangreb.

- Accepter min sidste hilsen, for jeg er på vej til martyrangreb. Måske kan jeg ikke vende tilbage. Hvis jeg bliver martyr så bed for mig, for jeg går til guden, Allah u akbar, lød det melodisk på urdu fra den spinkle unge mand.

Scenen er foreviget af PETs overvågningsudstyr, som efterretningstjenesten i al hemmelighed havde installeret i mandens lejlighed på Glasvej i København. Fredag blev optagelsen afspillet i retssagen mod HK og hans jævnaldrende kammerat AT.

Sagens anklagere Anders Riisager og Lone Damgaard ville vide, hvordan HK så sammenhængen mellem sin messen om martyrdød og det faktum, at han sad og lavede sprængstof.

- Det var tilfældigt, at det var den sang, jeg sang. Jeg synger den tit, fordi jeg godt kan lide den, forsvarede HK sig.

Han forklarede, at han kun lavede små mængder sprængstof, som skulle affyres som en slags kanonslag. Det var på intet tidspunkt meningen, at han selv eller andre skulle komme til skade, bedyrede han.

De to tiltalte prøvesprængte senere de ca. 10 gram, som HK havde lavet i opgangen på Glasvej. Drønet var øredøvende, men skaderne små.

Efter prøvesprængningen løb de to unge mænd igen ind i lejligheden og blev indfanget på PETs videoovervågning.

- Tror du på mig nu?, ville en fnisende HK vide.

- Ja, av mine ører, svarede AT

- Den der ikke? Den store. 20 kilo. Den skal sidde sådan her, sagde HK og fægtede ophidset med armene foran sin brystkasse.

Men det gjorde han ikke, som anklagerne antydede, fordi der skulle laves 20 kilo sprængstof til et selvmordsangreb, forklarede HK i retten.

- Jeg sagde det bare for sjov, fordi jeg var oppe at køre. Jeg villige bare lave kanonslag - ikke noget med bomber, sagde han.

I en anden båndet samtale mellem HK og AT i lejligheden på Glasvej, spørger HK to gange om AT "vil være med?".

- Der er kun tre-fire stykker, der dør - måske hundreder. Når man laver det, skal man lave det ordentligt, sagde HK blandt andet i en noget usammenhængende talerække på besværet dansk.

Her mente anklager Lone Damgaard, at det kunne være en henvisning til et angreb med det hjemmelavede sprængstof, men også det afviste HK.

I virkeligheden handlede det om de tiltaltes planlagte rejse til Pakistan, og dem der ville dø var pakistanske politifolk, hvis de forsøgte at holde dem tilbage.

- Hvis vi blev stoppet af panserne i Pakistan, så ville jeg kæmpe imod og slå dem ihjel. Jeg ville ikke lade mig fange af pakistansk politi. Det er noget andet med dansk politi, sagde han.

Nævningesagen mod de to mænd fortsætter 17. september, og dommen forventes 20. oktober.

/ritzau/