Terrortiltalt konvertit følte sig truet af sine medtiltalte

Vollsmose-sagen fortsatte torsdag med videre afhøring af den 32-årige AA, der er kommet med adskillige belastende forklaringer om sine medtiltalte. Han indrømmede modvilligt, at han blev truet af de andre, da han forsøgte at trække sig ud af gruppen.

Der tegnede sig et billede af en presset, underkuet og psykisk ustabil mand, som forgæves har forsøgt at redde sig ud af en risikabel og uoverskuelig situation, da Vollsmose-sagen i går fortsatte med den videre afhøring af 32-årige AA.

Han forklarede, at han som konvertit var »dybest nede« i hierarkiet i moskeen. At han nemt kunne holdes udenfor, fordi han ikke talte arabisk. At han blev beordret til at undersøge kemiske præparater på internettet og skaffe laboratorieudstyr og gasflasker, uden at det dog blev gjort. Men også at han efterhånden indså alvoren i de planer og tanker, som de medtiltalte i sagen gav udtryk for i løbet af sommeren 2006.

»Jeg begyndte at se alvoren i det, og jeg sagde også til RD, at det var sindssygt. Jeg blev mere og mere panisk, og jeg begyndte at trække mig tilbage. Jeg ville ikke have noget med det her at gøre,« lød det med spinkel stemme fra AA.

Forsøgte at bryde ud
Disse overvejelser fik AA til at forsøge at bryde kontakten med de andre, forklarede han. Han holdt sig væk fra moskeen, lukkede ikke op, når der blev ringet på, og svarede ikke sin telefon. Alligevel begyndte han efter noget tid igen at være en del af miljøet. Men det var ikke med hans gode vilje, indrømmede han modvilligt i går.

»Jeg følte, at jeg var under et enormt pres. Folk ville ikke lade mig være i fred. Jeg følte, at hvis ikke jeg gjorde det, så ville der være sket mig noget,« forklarede AA, der dog ikke ønskede at komme nærmere ind på, hvad der præcis var sket, af hensyn til sin »mors og kones sikkerhed«.

Det fik imidlertid ikke anklager Charlotte Alsing Juul til at undlade at spørge yderligere ind til begivenhederne samt at læse op fra tidligere forklaringer. Og til trods for, at AA flere gange indtrængende bad retsformanden om ikke at komme yderligere ind på emnet, lod han ad snørklede omveje forstå, at han var blevet truet til vende tilbage og fortsætte med at deltage i aktiviteterne.

Undervejs var det åbenlyst, at hans medtiltalte ikke var tilfredse med – eller enige i –de forklaringer, han kom med. De rullede med øjnene, grinede hånligt og stirrede olmt på ham i så høj en grad, at nævningene på et tidspunkt fik retsformanden til at påtale, at de tiltalte opførte sig upassende.

Bombe i rygsæk
Som ved den tidligere afhøring kom AA igen med en lang række belastende forklaringer om sine medtiltalte. Det kom frem, at den 22-årige AK angiveligt skulle have talt om nogle forskellige bombemål – Jyllands-Posten, Flemming Rose, Folketinget og Vejle Banegård, hvor han ifølge AA ville sprænge en gasflaske-bombe, han skulle have med i en rygsæk.

Det havde han imidlertid ikke fået lov til af den 34-årige MZ, fordi andre muslimer kunne risikere »at komme til skade«.

Der kom desuden en række oplysninger frem, der fremstillede AA som værende langt mere involveret, end han selv har ønsket at give udtryk for. Han havde bl.a. fået nøglen til det skur, hvor meget af gødningen blev opbevaret, han havde udklippet annoncer for salg af gasflasker, og han indrømmede at have været med AK ude at inspicere gasflaske-udvalget på en tankstation.

Samtidig afspillede anklagemyndigheden nogle aflytninger, hvor AA bl.a. har sagt: »Det bliver flammer og hav« og »Nu skal der virkelig gang i den«. Igen afviste den 32-årige imidlertid, at det skulle have noget på sig.
»Jeg kan godt se i bakspejlet, at det er forkasteligt med vores sprogbrug, men det var bare fis og ballade,« sagde han.

Det lykkedes ham dog også at give den omtalte civile agent, LH, en spydig bemærkning med på vejen. LH »manipulerede« og »lagde ord i munden« på de andre, lød anklagen fra AA. Han brugte som eksempel en episode, hvor moskeen i Odense havde haft besøg af en delegation fra Kolding. Alle gæsterne var iført traditionelle muslimske kjortler, og det spurgte LH angiveligt ind til flere gange.
»Han blev ved med at spørge: Er det talibanere, er det talibanere? Og efter en time gider man altså ikke høre på det mere. Så jeg sagde bare: Ja, det er talibanere. Og klik, så var det optaget, og så var det et faktum,« fortalte AA.

Retssagen fortsætter på tirsdag, hvor AA skal færdigafhøres. Der ventes at falde dom i slutningen af november.