Terrortiltalt gav info om dansk konsulat

Sagen mod to unge mænd, der er tiltalt for terror, fortsatte i går med afhøring af 22-årige HK.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 22-årige HK sendte adresser på udenlandske repræsentationer i Pakistan til sin kontaktperson i Den Røde Moské i Islamabad, der er kendt for at huse islamister. Det erkendte den terrortiltalte, da han endnu en gang sad på afhøringsbænken i Glostrup Ret, hvor Glasvej-sagen i går fortsatte.

Informationerne mellem HK og kontaktpersonen Usman – som ved en tidligere lejlighed lod HK afskrive en omfattende manual med opskrifter på bl.a. sprængstof og martyrveste – blev kommunikeret i en såkaldt »død postkasse« på internettet. HK og Usman havde adgang til samme mailbox online, så de kunne skrive beskeder uden at afsende dem som emails, der kunne opsnappes.

Dansk politi læste med
Men på det tidspunkt havde dansk politi iværksat en it-overvågning af HK og kunne derfor følge kommunikationen. Sikkerhedsforanstaltningerne var dog af hensyn til Usman, som på det tidpunkt befandt sig i Den Røde Moské og var i klar konflikt med pakistanske myndigheder og militær, forklarede HK i retten.

Da HK sendte Usman adresserne på det danske konsulat, den svenske ambassade, den australske, den ethiopiske samt adressen på Hotel Sheraton i den pakistanske storby Karachi, var det som respons på en besked fra Usman, forklarede han.

»Du skal fortælle mig, hvor turisterne opholder sig i Karachi. Jeg mener udlændinge. Svar mig straks,« skrev Usman i en besked i slutningen af august 2007. Og få dage efter ønskede den pakistanske kontakt flere oplysninger.

»Kan du give mig information om sikkerhedsforhold på disse steder? Du skal fortælle mig i detaljer, hvem der opholder sig og andre vigtige oplysninger,« skrev Usman i den »døde postkasse«.

Ifølge HK gjorde spørgsmålene ham »betænkelig:

»Jeg ville være sikker på, hvad han var ude på, så jeg svarede ikke.«

HK ville heller ikke have haft lang tid til at overveje, om beskeden skulle besvares, for blot få timer efter, tidligt om morgenen 4. september 2007, var han anholdt af politiets aktionsstyrke. Derfor så han da heller ikke næste besked fra Usman i Pakistan.

»Du skal fortælle mig, hvor turisterne er, hvor der er mindst sikkerhed. Du har kun oplyst mig om ambassader, men du skal fortælle, hvor udlændinge tager på sightseeing.«