Terrortiltalt: Det var kun »ufarlige« stoffer

Den terrortiltalte HK i terrorsagen fra Glasvej søgte intenst på internettet efter informationer om kemikalier og laboratorieudstyr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vær stolt af din troskab, sådan at denne moderne, snavsede, vestlige kultur bliver svinet til i dine øjne …«

Ordene stod skrevet med sirlig håndskrift på urdu på en side i en lille notesblok, fundet hos den 22-årige terrortiltalte HK. Og den danske oversættelse læste anklager Anders Riisager op, da Glasvej-sagen i går fortsatte med den tiltalte HK på afhøringsbænken for fjerde dag i træk.

»Martyrdøden er en sandhed … Jeg er ligeglad, når jeg giver mit liv til Allah, hvilken side jeg falder, når jeg bliver dræbt, mens jeg er troende muslim,« lød det videre i teksten, som HK erkendte at have skrevet. Ifølge ham var det ren afskrift af en tekst på en cd-rom, som han havde fået af en bekendt.

»Jeg kunne godt lide de her tekster og sætninger, så jeg skrev dem bare af,« fortalte den 22-årige.

På en anden side i notesbogen havde HK tegnet en stor tegning af en kolbe og et kredsløb forbundet til et batteri – ifølge HK en opskrift på en detonator, kopieret fra et billede på internettet.

Og gennemgangen af HKs aktiviteter på internettet, samt fundene ved ransagningen af hans lejlighed, viste tydeligt, at hans interesse for kemikalier, laboratorieudstyr og sprængstoffer har været af en vis kaliber.

I hans pengepung havde han bl.a. et stykke papir med billeder af kolber, pipetter og måleglas og en seddel med en række kemiske producenters hjemmesider. Desuden havde han adskillige gange søgt på internettet på forskellige kemikalier.

»Jeg skulle lære de her stoffer at kende. Jeg søgte bare efter oplysninger,« lød det fra HK, der efter eget udsagn har interesseret sig for sprængstoffer, krudt og kugler hele sit liv.

Den 22-årige bekræftede endvidere, at hans intense søgen efter kemikalier og udstyr var baseret på den bombemanual, som politiet fandt gemt i et sofapudebetræk i HKs lejlighed. Han har tidligere forklaret, at han afskrev de mange håndskrevne sider under et besøg i Den Røde Moské i Islamabad.

Manualen indeholder en lang række opskrifter på forskellige sprængstoffer og detonatorer – og derudover er der skrevet et kort afsnit om gift samt om »martyr-veste«.

»Selvfølgelig ville jeg gerne vide, hvordan sådan en ser ud og hvilke principper, man bruger, men det har aldrig været meningen, at jeg skulle lave én,« forklarede HK.

Og endnu en gang forsikrede han, at han kun har interesseret sig for at eksperimentere med »ufarlige« detonatorer og ikke med rigtige bomber. Uanset hvad, faldt eksperimenterne – og en senere sprængning af det ustabile sprængstof TATP – imidlertid ikke i god jord hos HKs storebror, som også boede i lejligheden på Glasvej.

»Han var irriteret og vred efter sprængningen i opgangen. Jeg havde forklaret ham, at det bare var noget à la et kanonslag, men han var stadig sur og sagde, at det kunne give problemer, hvis politiet kom,« sagde HK.

Derfor pakkede HK flaskerne med kemikalier, som han havde brugt til fremstillingen af TATP – acetone, brintoverilte og saltsyre – ned i en sportstaske og satte den i kælderen. Det skete kun et par dage inden anholdelsen i september 2007.