Terrorsag skal kulegraves

Den langvarige efterforskning af TV-stationen ROJ TV, der i går blev tiltalt for terror, fører til en kulegravning af dansk terrorbekæmpelse.

Københavns Politi ransagede i dag ROJ TVs kontor på H. C. Andersens Boulevard i København. Fold sammen
Læs mere

Rigsadvokaten vil undersøge, hvorfor det skulle tage de danske myndigheder mere end fem år at efterforske sagen mod det kurdiske ROJ TV - inden TV-stationen i går som det første medie i Danmark blev tiltalt efter terrorloven.

Justitsminister Lars Barfoed (K) forventer, at den kommende evaluering ikke kun vil se på anklagemyndighedens sagsbehandling, men bl.a. også politiets arbejde.

»Jeg går ud fra, at hele operationen vil blive en del af evalueringen, men det er op til Rigsadvokaten at finde ud af, hvad der videre skal ske. Formålet er at sikre en optimering af sådanne processer. Det er vi alle interesserede i,« siger han.

Berlingske Tidende har afsløret, at Københavns Politi kun har haft én mand til at efterforske den politisk betændte og internationalt forgrenede sag. Betjenten har endda skullet hjælpe til med at opklare drab og bandekrig.

En internationalt anerkendt terrorekspert hilser beslutningen om at evaluere sagen vigtig for dansk terrorbekæmpelse:

»Denne her sag er en plet på Danmarks ellers velrenommerede ry inden for terrorbekæmpelse. Det er usædvanligt med så mange fejl, så jeg kan godt forstå, at sagen skal evalueres,« siger Magnus Ranstorp fra det svenske Forsvarsakademi.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), mener, at den fem år lange efterforskning af ROJ TV har været »et amatøragtigt forløb«.

»Der er behov for et generelt eftersyn af den danske terrorbekæmpelse. Det her viser, at en del af efterforskningen af terrorsager er det rene venstrehåndsarbejde,« siger Peter Skaarup.

ROJ TV og moderselskabet Mesopotamia Broadcast er tiltalt for at fremme terrorgruppen PKKs A/S virksomhed - bl.a. gennem en »ensidig« propaganda i TV-udsendelserne. Anklagemyndigheden vil kræve ROJ TVs danske sendetilladelse suspenderet, hvilket reelt vil lukke TV-stationen. Ingen enkeltpersoner i ROJ TV er tiltalt.

ROJ TV ønsker ikke at kommentere tiltalen.