Terrorsag: Sigtet bror er tidligere straffet

Omar El-Husseins 18-årige lillebror er blevet sigtet for at medvirke til terrorattentaterne i København. Senest er den 18-årige blevet idømt 40 dages betinget fængsel for at sparke efter en betjent på Nørrebro.

Én blev dræbt, og fire blev såret ved Krudttønden, da Omar El-Hussein skød løs med en M95-riffel. Nu er hans lillebror blevet fængslet i sagen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Attentatmanden Omar El-Husseins bror er både sigtet for at medvirke til attentaterne og i forvejen kendt af politiet.

I fredags blev den 18-årige bror anholdt for at hjælpe sin storebror med at gennemføre de blodige angreb, som ramte København 14. og 15. februar. Og 16. februar – dagen efter at Omar El-Hussein blev dræbt i en skudveksling med politiet – idømte Byretten i København broderen 40 dages betinget fængsel for at have sparket efter en betjent godt et år tidligere.

Det viser retsdokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Af dokumenterne fremgår det også, at den 18-årige 8. januar 2015 blev idømt 30 dages fængsel for at overtræde straffeloven, våbenloven og loven om euforiserende stoffer. Og at dommen fra 16. februar er en fællesstraf, der bortfalder, hvis den 18-årige ikke begår noget nyt strafbart i løbet af to års prøvetid.

Sparket mod politimanden begyndte med noget, der ligner drengestreger. 17. januar 2014 blev politiet tilkaldt Café Le Rouge på Den Røde Plads på Nørrebro, hvor en gruppe unge generede kunder og ansatte. Tre betjente førte dem ud på gaden, hvor 10-15 unge samlede sig og forsøgte at komme ind.

Scenen kulminerede, da den dømte – som har gået til thaiboksning – banede sig gennem mængden og sparkede ud efter en betjent. Det lykkedes betjenten at undvige, og den i dag dømte 18-årige løb væk, men blev senere fanget, fordi han havde oplyst politiet om sit navn inde på Café Le Rouge.

I januar 2014 blev den dengang 17-årige bror sigtet for at være med til at røve 1.500 kr. fra en mand på Nørrebro i København. Manden var ifølge retsbogen fra Retten på Frederiksberg kommet til Danmark fra i den tro, at de skulle til fest sammen. Politiet opgav i marts 2014 sigtelsen mod Omar El-Husseins lillebror.

»Jeg fucking plaffer dig!«

Fredag blev det tydeligt, at efterforskningen af attentaterne mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Københavns indre by stadig er i fuld gang. Dele af Vognmandsmarken på ydre Østerbro blev afspærret af politifolk med maskinpistoler, mens den 18-årige bror blev anholdt, og hans bopæl blev ransaget. I forbindelse med grundlovsforhøret lørdag, hvor der blev nedlagt navneforbud, kom det frem, at den 18-årige mistænkes for at have skaffet sin bror en kniv og en skudsikker vest.

Dermed sidder tre mænd på henholdsvis 18, 19 og 22 år nu varetægtsfængslet for at medvirke til attentaterne.

Den 22-årige blev i 2012 dømt for et indbrud, som Omar El-Hussein også var indblandet i, fremgår det af andre retsdokumenter. De viser også, at begge er kommet i miljøet omkring nørrebrobanden Brothas.

I 2012 blev den 22-årige også idømt 40 dages fængsel for besiddelse af en lægtehammer og en kniv og for at have truet en politibetjent under en ransagning. Her formede han fingerne som en pistol, som han satte for sin egen tinding. Han kiggede betjenten i øjnene og sagde:

»Jeg fucking plaffer dig!«

Den 19-årig blev i 2011 dømt for indbrud. Fængselsstraffen blev suspenderet på betingelse af, at han samarbejdede med de sociale myndigheder om at blive lovlydig. Godt to år efter begik han igen indbrud.