Terrorsag mod Syrien-kriger skal for retten

Anklagemyndigheden vil forhåndsreservere retsdage i en sag mod en 23-årig mand fra Ishøj, der er sigtet for terrorstøtte til Islamisk Stat ved at være rejst til Syrien for at kæmpe for terrorbevægelsen.

An image made available by Jihadist media outlet Welayat Raqa on June 30, 2014, allegedly shows a member of the IS (Islamic state) militant group parading in a street in the northern rebel-held Syrian city of Raqa. AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Den første danske Syrien-kriger kan godt forberede sig på at skulle i retten.

Ifølge dr.dk er det en 23-årig mand fra Ishøj, der var den første, der blev sigtet for terrorstøtte efter at have været i Syrien, der kan se frem til at få sin sag behandlet ved den danske domstol.

Manden har siddet varetægtsfængslet siden begyndelsen af 2015 og er sigtet efter straffelovens terrorparagraf 114e, da han på et tidspunkt i 2013 i mindst et tilfælde skulle være rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat (IS).

»Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen, men efterforskningen og de juridiske overvejelser om eventuel tiltale er nu så langt fremme, at vi vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at forhåndsreservere datoer i retten. Det ønsker vi navnlig på grund af sagens omfang og varetægtsfængslingens udstrækning,« siger advokaturchef Jens Rasmussen til dr.dk.

I terrorsager er det justitsministeren, der efter indstilling fra Rigsadvokaten tager den endelige beslutning om, hvor vidt der skal rejses tiltale efter terrorparagraffen. Netop justitsminister Søren Pind (V) har varslet en hårdere kurs mod Syrien-krigere.

Den 23-årige er den første danske statsborger, som har fået frataget sit pas af myndighederne efter den såkaldte paslov, der skal forhindre danskere i at rejse ud af landet for at deltage i en væbnet konflikt.

Ifølge DR vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET), at mindst 125 danskere eller herboende udlændinge er rejst til Syrien eller Irak i væbnet konflikt og mindst 27 vurderes at have mistet livet.