Terrorsag forsætter i landsretten

Sidste uge blev fem unge mænd frikendt for terror, men fundet skyldige i brandstiftelser. I dag fik de fængselsdomme på op til seks et halvt år, men dommene blev anket på stedet.

En lang række biler blev i maj 2010 ramt at en brandattentat ved Politiskolen i Brøndby. 24-årige FP blev sidste uge kendt skyldig i brandanslaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem mænd blev sidste uge frikendt for terror, da Københavns Byret afgjorde skyldsspørgsmålet i en meget omtalt sag om brandstiftelser og terror. Nu skal de fem igennem hele møllen igen.

Byretten tog torsdag stilling til strafudmålingen, men retsformand Lone Bach Nielsen nåede knap nok at læse dommene højt, før anklager Bo Bjerregaard ankede dem.

Ofte bruger anklagere mere tid på at fordøje domme, men Bo Bjerregaard var altså ikke i tvivl. Han mener fortsat, de fem bør dømmes for terror.

- Det er meget usædvanligt, at de anker på stedet i den slags sager. I de mange år, jeg har været forsvarsadvokat, har jeg aldrig oplevet det, siger forsvareren for 24-årige FP, Thorkild Høyer.

Alle forsvarere modankede med påstande om frifindelse eller mildere straffe.

Inden havde dommeren nået at afsige fængselsdomme på i alt næsten 16 år. Selv om retten ikke fandt det bevist, at de fem havde forsæt til terror, blev de nemlig dømt for flere brandstiftelser og forsøg brandattentater.

Tilsammen var de fem mænd tiltalt for en stribe brandattentater samt forsøg på og planer om endnu flere mod mål som Christiansborg og Faderhuset. Anklagemyndigheden hævdede, at forsættet var terror.

To af de tiltalte, FP og PJ, blev fundet skyldige i flere forhold af brandstiftelse, herunder mod pelsvirksomhederne Pelsbox og Kopenhagen Fur.

FP blev også, som den eneste af de tiltalte, fundet skyldig i et brandattentat mod den græske ambassade og flere andre brandforhold, bl.a. mod Rigspolitiets Koncern IT og Nordea.

De fire tiltalte - PJ samt tre andre - der blev taget på fersk gerning med benzindunke på Politiskolen i Brøndby blev fundet skyldige i det forhold, men frifundet i alle andre forhold.

FP fik torsdag seks år og seks måneder. Dommen over PJ lød på fire års fængsel, mens de tre øvrige, der kun er dømt for forholdet på Politiskolen, slipper med et år og ni måneder hver.

FP og PJ skal desuden betale store millionerstatninger, mens de øvrige slipper med mindre beløb.

PJ skal hjem til jul

Siden anholdelsen sidste år har både FP og PJ siddet varetægtsfængslet. Det ønskede anklagerne ikke at ændre på. Retten var enig med hensyn til FP, der er dømt for i alt ni brandstiftelser. Der er risiko for, at han gentager sine forbrydelser, lød begrundelsen.

Til gengæld skal PJ hjem til jul. Hans forsvarer, Hanne Reumert, mente ikke, de tre attentater, han er dømt for, var nok til at holde ham i fængsel.

- Og så har han allerede siddet i et år og otte måneder. Det er meget lang tid at sidde varetægtsfængslet, sagde hun.

Retten erklærede sig enig, og få minutter efter lød den afsluttende kommentar fra dommeren:

- Dermed nåede vi afslutningen af sagen i Byretten. Farvel.

Næste år venter en ny runde i Landsretten.