Terrorsag for viderekomne

Nyhedsanalyse: Byretten skal i dag afgøre, om to kurdiske mænd skal straffes for at finansiere terrororganisationen PKK, som nu er blevet Danmarks allierede i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien

Terrorist eller frihedskæmper? Ven eller fjende? Kurdere vifter med PKKs flag i Tyrkiets Sanliurfa-provins. I eftermiddag bliver det afgjort i byretten, om ti dansk-kurdiske mænd kan dømmes for terrorstøtte, fordi de har sendt penge til PKK. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED AZAKIR

Terrorist eller frihedskæmper? Det klassiske dilemma bliver for alvor foldet ud, når byretten i København i dag skal fælde dom i den langtrukne og spegede sag om den kurdiske tv-station Roj TV, der har til huse i København.

Ti kurdiske mænd er tiltalt for at have kanaliseret i omegnen af 140 millioner kroner til den tyrkisk-kurdiske organisation PKK, som EU  har stemplet som en terrorbevægelse.

Pengene er angiveligt overført via Roj TVs konto i Danske Bank, men som det fremføres fra forsvarets side, så er støtte til PKK ikke nødvendigvis lig med støtte til terrorvirksomhed. Tværtimod er det støtte til kurdernes legitime kamp for bedre forhold i de lande, hvor de udgør store mindretal, herunder i Tyrkiet, lyder de anklagedes forsvar blandt andet.

Dertil kommer, at byretten selvstændigt skal tage stilling til, om PKK er en terrororganisation. Det er ikke nok at henvise til, at PKK er opført på EUs - og i øvrigt også USAs - terrorliste. Og svaret på netop det spørgsmål er bestemt ikke blevet mindre interessant efter de seneste måneder dramatiske udvikling i Irak og Syrien, hvor PKKs væbnede styrker har spillet en afgørende rolle i kampen mod de islamistiske fanatikere i den militante organisation Islamisk Stat.

I Nordirak bistår PKKs guerillaer de irakiske kurdere med at modstå presset fra Islamisk Stat, og det gør PKKerne side om side med blandt andre USA, Storbritannien og Danmark, der bomber Islamisk Stat fra luften.

I det nordlige Syrien har PKK og deres syrisk-kurdiske søsterorganisation YPG (Folkets Beskyttelsesenheder) længe bekriget Islamisk Stat, og på det seneste har kampen været koncentreret om byen Kobani. Også her bakker USA kurderne op med luftangreb på Islamisk Stat, og i de seneste dage har amerikanerne suppleret med nedkastning af våbenforsyningerne til de kurdiske krigere.

Terrorist eller frihedskæmper? Ven eller fjende?

Verdens mest blodige slagmark er for alvor trængt ind i Byrettens lokaler - også uanset om der strengt juridisk kan argumenteres for, at den påståede forbrydelse, overførelsen af penge til PKK, blev begået for længe siden og dermed på et tidspunkt, hvor de kurdiske krigere ikke var Danmarks allierede.

Under alle omstændigheder vil afgørelsen i Byretten skrive sig ind i historien om det problematiske dansk-tyrkiske forhold, der for tiden er særligt anstrengt, fordi de tyrkiske myndigheder har tilladt sig at løslade en 27-årig dansker, som dansk politi mistænker for attentatforsøget mod islam-kritikeren Lars Hedegaard og som Danmark i månedsvis har krævet udleveret fra Tyrkiet.

Hvis de ti kurdiske mænd frikendes i dag, vil mange tyrkere omfatte det som et tak-for-sidst - ikke mindst fordi de danske domstole allerede en gang har dømt Roj TV. Det skete på initiativ fra den tyrkiske stat, som for år tilbage meldte Roj TVs danske kontor til politiet.
Den kurdiske station har fået dom for at være talerør for PKK og har derfor fået frataget sin sendetilladelse. Den dom er naturligvis hilst velkommen i Tyrkiet, hvor regeringen nu forventer, at de danske dommere fortsætter i samme spor og dømmer de ti kurdiske mænd for terror.