Terrorsag: Det kom frem under grundlovsforhørene i København

Tre personer er sigtet for at ville fremstille sprængstoffet »Satans mor«, mens fem er sigtet for at ville anskaffe skydevåben til brug ved terrorangreb.

 

Otte personer – seks mænd og to kvinder – er torsdag formiddag blevet fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret. Her er, hvad der kom frem i de to retssale.

  • De otte personer er blevet fremstillet i to forskellige retssale. De fem af dem i én, de tre andre i en anden. Alle otte er sigtet efter straffelovens paragraf 114, der omhandler terrorisme.
  • Alle tre i den ene retssal er sigtet for forsøg på terrorisme. Der er her tale om to mænd og én kvinde, som har forsøgt at fremstille sprængstof og foretage bombesprængning i Danmark eller i udlandet. Det er TATP – sprængstoffet, der også er kendt som »Satans mor« – de er mistænkt for at ville fremstille. Der er nedlagt navneforbud i sagen, og dørene er blevet lukket. De to mænd har nægtet sig skyldig, mens kvinden endnu ikke har tilkendegivet, hvordan hun forholder sig til sigtelsen.
  • De to mænd er i starten af 20erne. Kvinden er lidt ældre og bærer niqab. Mændenes adresser er tidligere blevet ransaget i forbindelse med en sag om brandstiftelse. Kvindens adresse har ifølge det oplyste ikke tidligere været ransaget. Forsøget på terrorisme skal tilsyneladende have stået på siden oktober og frem til anholdelsen onsdag.
  • I den anden sag, hvor fem personer er blevet fremstillet, var der en kurdisk tolk til stede. Her er tale om fire mænd og én kvinde. Alle fem er født i 90erne. De er sigtet for forsøg på terror efter straffelovens § 114 stk. 1, nr. 1. jævnfør 21.
  • De fem har ifølge sigtelsen forsøgte at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug ved en eller flere terrorhandlinger på et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet. Det mislykkedes, da de sigtede blev anholdt.
  • De fem har alle erklæret sig uskyldige.
  • Undervejs kom det frem – uafhængigt af grundlovsforhørene – at en niende person vil blive fremstillet i Odense kl. 12.45. Der er dobbeltlukkede døre i den sag, hvilket betyder, at pressen og offentligheden ikke kan få at vide, hvem den sigtede er, eller hvad han eller hun er sigtet for.
  • Over for det norske medie NRK har PST – den norske pendant til danske PET – bekræftet, at der er en norsk kobling til sagen. Forbindelsen knytter sig til en konkret person, siger PST, men uddyber ikke yderligere.