Terrormistænkts far: Min søn blev mishandlet

Siden juni har en 19-årig dansk statsborger siddet fængslet i Libanon mistænkt for at være en del af Islamisk Stat. Den 19-åriges far hævder, at hans søn er blevet mishandlet af politiet i Libanon.

En mand ser på en eksplosion efter angreb fra den amerikansk ledede koalition rettet mod IS i byen Kobane i Syrien. Billedet er taget fra den tyrkiske grænseby Sanliurfa. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEDAT SUNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 19-årige danske statsborger A.A, der sidder fængslet i Libanon mistænkt for at være en del af terrorgruppen Islamisk Stat, er blevet mishandlet af politiet ved en tidligere anholdelse. Det hævder faderen til A.A.

I juni blev A.A anholdt i byen Tripoli i det nordlige Libanon, hvor myndighederne mistænker ham for at have kæmpet som en del af Islamisk Stat i Syrien og for at være en aktiv del af terrornetværket i Libanon. Men anholdelsen i juni var angiveligt ikke første gang, at den unge dansker var i kontakt med myndighederne i Libanon.

Berlingske er i kontakt med den unge danskers far, der bor i København. Faderen hævder, at hans søn allerede i januar i år første gang blev tilbageholdt af myndighederne i Libanon, da han ankom til Libanon fra Danmark. Ved den lejlighed blev A.A angiveligt mishandlet af politiet.

»Han er blevet sat i fængsel uden at have gjort noget. Han er blevet anholdt og mishandlet. Det er løgn, at han har kæmpet for Islamisk Stat, og han har aldrig været i Syrien. Han kom ned for at besøge mine forældre. Han har ikke gjort noget galt i Libanon,« siger faderen til A.A.

Ifølge faderen er hans søn blevet slået med et gevær i nakken under tilbageholdelsen i januar, hvorfra han senere blev løsladt. Til at underbygge anklagen har faderen sendt en lægerapport fra en læge i Tripoli dateret 22. januar 2014.

Kilder bekræfter overgreb

Af lægerapporten fremgår det, at A.A har opsøgt lægen sammen med sin mor 22. januar – dagen efter det påståede overfald. Resultatet af lægens undersøgelse viser, at A.A har skader på bagsiden af halsen og den øverste brystkasse samt har blå mærker omkring håndledene og på ryggen. Lægen vurderer, at kvæstelserne stammer fra angreb med et hårdt fast objekt, men vurderer samtidig, at A.A vil komme sig over skaderne inden for tre til fem dage.

Doktor Chafic Sadi fra Tripoli bekræfter over for Berlingske, at han undersøgte A.A i januar 2014.

»Jeg husker sagen. Han var tydeligvis blevet udsat for voldelige overgreb,« siger han.

En libanesisk sikkerhedskilde bekræfter ligeledes over for Berlingske, at A.A blev arresteret omkring midten af januar i år ved havnen i Tripoli.

»Han fik tæsk af de libanesiske sikkerhedsstyrker, men blev løsladt igen efter nogle dage,« siger sikkerhedskilden.

Ifølge de libanesiske myndigheder har A.A deltaget i kampe for Islamisk Stat omkring byen Hama i efteråret 2013, hvorefter han kom til Tripoli i januar 2014. Her genoptog han ifølge myndighederne forbindelsen til Islamisk Stat i Tripoli, og derfor blev han anholdt i juni 2014. Faderen til A.A mener, at myndighederne er efter hans familie, da de er modstandere af Assad-regimet i Syrien og Hizbollah-bevægelsen i Libanon, der støtter Assad.

»De libanesiske myndigheder er fulde af løgn. Det er fordi, at vi er modstandere af Assad og Hizbollah, at han er blevet fængslet. Min søn har ikke gjort noget galt,« siger han.

S-ordfører: Behov for lovstramning

Hvis anklagerne derimod viser sig at være sande, er A.A en af de mere end 100 personer fra Danmark, som er taget til Syrien for at kæmpe på islamisternes side i den blodige borgerkrig. Alene i år er mindst 25 personer ifølge Justitsministeriet taget til Syrien for at gå i krig, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har udpeget de såkaldte Syrien-krigere som »helt centrale« for terrortruslen mod Danmark.

Det var Berlingske, der i går kunne afdække, at den 19-årige har siddet fængslet i Libanon siden juni. Med anholdelsen af den påståede danske Syrien-kriger i Libanon er der åbnet en mulighed for at få retsforfulgt den første danske Syrien-kriger herhjemme, mener Dansk Folkeparti, der opfordrer de danske myndigheder til at forsøge at få A.A udleveret for »at få statueret et eksempel« i diskussionen om danske IS-krigere.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, mener, at den 19-årige i første omgang bør stilles for en dommer i Libanon, men at sagen understreger behovet for en strammere lovgivning på området, som regeringen i øjeblikket barsler med.

»Det viser, at det er vigtigt, at vi får strammet lovgivningen hurtigst muligt, så det kan blive endnu lettere at stille de mennesker, der kæmper for IS i Irak og Syrien, til ansvar for deres handlinger,« siger Trine Bramsen til Berlingske Nyhedsbureau.