Terrormistænkte Omar kom i dårligt selskab

Den formodede gerningsmand til attentaterne i København, Omar Abdel Hamid El-Hussein, er et kendt ansigt i bandemiljøet og har under et fængselsophold ændret adfærd i ekstrem religiøs retning.

22-årige Omar El-Hussein har tidligere har været efterlyst af politiet i forbindelse med et knivstikkeri i 2013, hvor politiet udsendte dette billede. Han var ikke psykisk syg, viser en personundersøgelse fra 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENMARK POLICE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omar Abdel Hamid El-Hussein er kendt i bandemiljøet og tidligere dømt for våbenbesiddelse og knivstikkeri. Hans navn figurerer på en liste over indsatte, der er i særlig risiko for at blive radikaliseret. Og han beskrives som en velbegavet studerende med et til tider hidsigt temperament.

Sådan beskrives den formodede gerningsmand til weekendens attentater, Omar Abdel Hamid El-Hussein, der tidlig søndag morgen blev skudt af politiets specialstyrker på Svanevej tæt ved Nørrebro Station.

Helt centralt står den formodede gerningsmands fængselsophold, efter at han stod bag et knivstikkeri. Hvad der er sket i fængslet og efter løsladelsen to uger før weekendens terroranslag, er endnu uvist. Men sikkert er det, at det nu viser sig, at Omar Abdel Hamid El-Husseins navn figurer på en liste over indsatte personer, der ændrede adfærd i ekstrem religiøs retning.

Om det udelukkende er derfor, at chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jens Madsen, søndag måtte forklare, at den formodede gerningsmand var kendt af efterretningstjenesten, er ikke sikkert.

Men sikkerhedschef i Kriminalforsorgen, Michael Gjørup, siger til Berlingske:

»Han var en af dem, som vi havde fokus på, og som vi har lavet en indberetning på til PET. Han var inde på lystavlen, fordi han ændrede adfærd,» siger Michael Gjørup, der ikke vil uddybe, hvad adfærdsændringen konkret gik ud på. Men den 22-årige var blandt i alt 39 såkaldte bekymrings-indberetninger.

Den 22-årige mand er født i Danmark og har palæstinensiske rødder. Nu formodes han at være den mand, der affyrede skud mod cafeen Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i indre København, hvor i alt to personer blev dræbt.

Den 22-årige mand er i forvejen  kendt af politiet for at have udført flere kriminelle handlinger, ligesom politiet havde kendskab til hans relation til bandemiljøet i København. I november 2013 var han i politiets søgelys for et groft knivstikkeri, hvor en 19-årig mand blev stukket flere gange. Her blev Omar Abdel Hamid El-Hussein eftersøgt, men han blev først anholdt, da politiet tilfældigt pågreb ham to måneder senere i forbindelse med et indbrud. I december 2014 blev Omar Abdel Hamid El-Hussein idømt to års fængsel for grov vold, men blev løsladt for omkring to uger siden. Den hurtige løsladelse skyldes, at han allerede havde siddet varetægtsfængslet i en længere periode.

Hvordan Omar Abdel Hamid El-Husseins kriminelle løbebane blev indledt, står uklart. Mens debatten om den aktuelle terrortrussel særligt har cirklet om de såkaldte Syrien-krigere, tyder intet på, at Omar Abdel Hamid El-Hussein har været af sted for at kæmpe, lød det søndag fra PET.

Derimod er den formodede gerningsmand kendt i bandemiljøet og for at have overtrådt våbenloven og for at have været indblandet i voldsepisoder. Ifølge Politiken kom han i kontakt med bandemedlemmer, der »først tog ham ind og kort efter smed ham ud«, som en myndighedsperson formulerer det til avisen. En ven til den formode gerningmand siger desuden til Politiken:

»Han kom i dårligt selskab, virkelig dårligt. Og de fik Omar med på at ryge en del fede. Det var klart ikke ham selv, der bare fra den ene dag til den anden begyndte at ryge meget hash«

Før Omar Abdel Hamid El-Hussein blev anholdt og fængslet, var han elev på VUC i Hvidovre. Her beskriver rektor Peter Zinkernagel over for DR Nyheder ham som »en meget dygtig og velbegavet elev, der klarede sig godt rent fagligt.«

En klassekammerat til Omar Abdel Hamid El-Hussein beskriver ham over for flere medier som en diskussionslysten og til tider aggressiv type.

»Han elskede at diskutere islam. Specielt diskuterede han tit Israel og Palæstina konflikten. Her var han ikke bange for at sige åbent, at han hadede jøder«, siger klassekammeraten Victor til Ekstra Bladet:

»Han holdt sig meget for sig selv. Han kom kun til de timer, som han kunne lide. Og ellers var han meget stille«.