Terrormistænkt taber i Højesteret

Den tuneser, der er mistænkt for at planlægge drab på tegneren Kurt Westergaard, tabte tirsdag en sag i Højesteret om ret til åbenhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tunesiske mand, der i februar 2008 blev anholdt for at planlægge at dræbe tegneren Kurt Westergaard, må acceptere, at han aldrig får indblik i, hvad myndighederne konkret beskyldte ham for.

Det har Højesteret fastslået.

I en kommende retssag ved Østre Landsret er tuneseren udstyret med en særlig advokat, der ikke må fortælle ham om de oplysninger, han får adgang til. Desuden har PET godkendt advokaten.

Denne fremgangsmåde er i orden og stemmer med den lov, som Folketinget har vedtaget, fastslår Højesteret.

Tuneseren har ellers protesteret og har sagt, at det strider mod menneskerettighederne.

Hans egen advokat, Tyge Trier, har kaldt det kafkask, at tuneseren ikke får at vide, hvorfor myndighederne mente, at han var til fare for statens sikkerhed og derfor skal udvises.

I den kommende retssag går han til angreb på integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) beslutning om administrativ udvisning.

I øjeblikket lever tuneseren på tålt ophold, og han ønsker at få sin rigtige opholdstilladelse tilbage og oveni en erstatning på 50.000 kroner.

Efter sin anholdelse blev manden frihedsberøvet, og hans opholdstilladelse blev inddraget.

Det skete efter krav fra PET. Tuneserens frihedsberøvelse blev efterfølgende underkendt i Højesteret. Den var ulovlig, fastslog dommerne.

/ritzau/