Terroristen kørte på danske diplomatplader

To pakistanske politibetjente fik et så godt kig på chaufføren i bombebilen, at de kan beskrive ham som 20-25 år og med et lille skæg. Polititegning på vej af manden. BILLEDSERIE: Her er krateret ved den danske ambassade

En pakistansk efterforsker leder igennem vrag uden for den danske ambassade i Islamabad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amir Qureshi / AFP

Han var en ung mand, bare 20-25 år og med et lille overskæg. Han kørte i en stjålet hvid Toyota Corolla med de karakteristiske pakistanske røde diplomatnummerplader – oven i købet med den særlige landekode for Danmark.

Af samme årsag lod to pakistanske politibetjente, der holdt vagt ved indfaldsvejene til den danske ambassade i den eksklusive F-6/2-sektor af den pakistanske hovedstad Islamabad, vognen og dens chauffør passere. Men de fik trods alt så godt et blik på manden bag bilruden, at pakistansk politi snart ventes at kunne offentliggøre en såkaldt fantomtegning af selvmordsterroristen. Det oplyser redaktør på den engelsksprogede avis Daily Times i Pakistan Iqbal Khattak til Berlingske Tidende.

Manden i bilen kan nemlig næsten ikke have været andet end en terrorist på selvmordsmission. Ingen vidner har set nogen forlade Toyotaen, efter at den blev parkeret få meter fra gitterporten foran Danmarks ambassade. Og efter den uhyrlige eksplosion, der kunne høres mere end tre kilometer borte, fandt teknikere fra Islamabads politi flere kropsdele, herunder et øre og en tå, som menes at stamme fra gerningsmanden.

Hvad, der måske er endnu mere interessant, er, at politiet også mener at kunne fastslå, at de mindst 25 kilo sprængstoffer, der blev anvendt ved eksplosionen, er identisk med sprængstoffer, som blev brugt under to større terrorbombninger i fjor i Pakistan, herunder et selvmordsbombeangreb i november 2007 på en bus med militærfolk fra flybasen Sargodha et par hundrede kilometer syd for Islamabad. Angrebet kostede, foruden selvmorderen, otte militærfolk livet, og efterforskerne mente efterfølgende at kunne forbinde angrebet til Tale ban-militsen i den nordlige del af landet.

Ikke professionelt
I øvrigt hæfter pakistansk politi sig ved, at mandagens terrorangreb ikke synes fuldt professionelt udført. Hvis terroristen havde ønsket at gøre størst mulig skade på den danske ambassade og dens ansatte, skulle han nemlig ikke have parkeret nogle meter fra gitterlågen, men i stedet have bragt vognen helt hen til lågen før detonationen.

Kilder, som Berlingske Tidende har talt med i Pakistan, siger endvidere, at politiets efterforskere i Islamabad uofficielt opfatter de danske myndigheder som »ikke-samarbejdsvillige«.

Det skyldes, at den danske ambassade i byen, formentlig på baggrund af ordrer fra Udenrigsministeriet i København, ikke vil udlevere optagelser fra ambassadens videovervågning til pakistansk politi, før danske politifolk har haft lejlighed til at kigge optagelserne igennem.

Politi til Pakistan
Fra dansk side har man bl.a. sendt tre efterforskere fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) til Islamabad for at »bistå de pakistanske myndigheder«, som det hedder.

Myndighederne i Pakistan kunne i går endeligt bekræfte, at otte mennesker blev dræbt ved bombeangrebet, herunder en person med såvel dansk som pakistansk statsborgerskab, der efter alt at dømme befandt sig nær ambassaden ved lidt af en tilfældighed. Pakistansk politi har også offentliggjort navnene på seks af ofrene for det grusomme terrorangreb på danske interesser: Muhammad Naseer, Aamir Masih, Ameen Shaukat, Shahid Hussain, Muntazir Hussain og Zafar Iqbal.

Den pakistanske regering og hovedstads udviklingsrådet i Islamabad tog efter terrorangrebet i går definitiv beslutning om, at samtlige ambassader og diplomatiske repæsentationer i det hele taget i hovedstadens F-6/2-sektor, hvor den danske ambassade havde adresse, skal flyttes til den topsikrede diplomatiske enklave i en anden del af byen. Det sker ikke bare af hensyn til det internationale diplomatis sikkerhed, men også på grund af stigende frygt og utryghed blandt de mange almindelige beboere i velhaverkvarteret.