Terrorist ødelagde Hannahs bat mitzva: Nu har hun fået ny fest i Jerusalem

Foto: - / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gal attentatmand ødelagde Hannah Bentows konfirmation, da han gik til angreb på synagogen i København under terrorangrebet i februar.

En måned senere holdt hun en ny bat mitzva i Jerusalem.

Takket være en flok private velgørerer, som samlede penge ind, kunne den jødiske pige i sidste uge rejse til Det Hellige Land sammen med sin familie, skriver The Jerusalem Post.

»Som jøde, uanset i hvilket omfang du overholder de jødiske love, er en bat mitzva en vigtig milepæl i en piges liv, og at få denne store begivenhed ødelagt af et terrorangreb er noget, der kan og vil forårsage alvorlige psykiske skader, især i sådan en ung alder,« siger Josh Salmon, som har været med til at samle pengene ind, til avisen.

14. februar blev København ramt af et terrorangreb, da den 21-årige Omar El-Hussein gik amok med et automatvåben først ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro og senere foran synagogen i Krystalgade i indre København. Han dræbte filmmanden Finn Nørgaard og den jødiske vagtmand Dan Uzan og sårede seks politifolk.

»Forståeligt nok var pigen helt knust og sagde til sin mor: 'Jeg ville ønske, at jeg ikke havde holdt bat mitzva, for så ville Dan (Uzan, red.) stadig være i live,« forklarer Salmon.

»Da vi hørte om det, så sørgede jeg sammen med Dan Hotel (hotel i Jerusalem, red.) og et par andre private familiefonde for, at Hannah og hendes familie kunne rejse på ferie i Israel i en uge og holde en ny bat mitzva med nogle gode minder.«

Udover festen fik Hannah også en tur til Eilat i det sydlige Israel, hvor hun svømmede med delfiner i et speciet program for folk, der har haft traumatiske oplevelser.

Hotelgruppen Dan Hotel betalte for familiens overnatning, mens Salmon, Mike Sweica fra the Sweica Family Foundation og en gruppe andre velgørerer betalte de resterende udgifter.

Hannahs mor, Mette Bentow, fortalte The Jerusalem Post, at Salmon havde læst en artikel om Hannah og syntes, at hun skulle have en bat mitzva nummer to. Derfor kontaktede han familien.

»Vi besluttede os for at sige: 'Ja, tusind tak' til dette fantastiske tilbud, og det har været overvældende og fantastisk,« fortæller hun.

Hun fortæller også avisen, at datteren trods alt har håndteret den traumatiske oplevelse godt. Hun forstår, at hendes tab ikke var så stort som Dan Uzans familie.

»Men selvfølgelig, når du er 12 år, vil det altid betyde noget, at ingen vil huske Hannahs bat mitzva for noget godt. De vil ikke huske den for det, hun sagde i sin tale, ikke for de sjove gaver eller talerne, men for den bestemt begivenhed, Og når du kun er 12 år, så er det en temmelig tung byrde at bære,« siger Mette Bentow.