Terrorfrifundne i København får ikke erstatning

Fem får nej til erstatning efter at have siddet varetægtsfængslet uden at blive kendt skyldig i terroranklage.

Arkivfoto:Politiet der holder vagt foran Krudttønden d. 16. februar efter terrorangrebet på Østerbro i København d.14. februar. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

København. Statsadvokaten afviser erstatning til fire mænd, der blev frifundet for at hjælpe Omar el-Hussein med angreb i København. En femte, der var sigtet, får også nej.

Det oplyser vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich til Ritzau.

- Vi er kommet frem til en afgørelse, hvor vi har afvist erstatning efter den bestemmelse i retsplejeloven, hvor man kan nægte erstatning, såfremt den sigtede har givet anledning til foranstaltningen.

- I dette tilfælde er det varetægtsfængslingen, siger hun.

Bestemmelsen kaldes også "egen skyld". Gyrithe Ulrich kan ikke uddybe, hvorfor der er tale om begrebet i denne sammenhæng, da sagen ikke er endeligt afsluttet.

De fem har klaget over afgørelsen til Rigsadvokaten. Hvis også Rigsadvokaten siger nej, kan mændene gå rettens vej.

- Den kan starte i byretten og så videre til landsretten. Men det kan først ske, når man har udtømt de administrative sagsbehandlingsmuligheder først, siger Gyrithe Ulrich.

Den femte mand, der ikke blev tiltalt, sad varetægtsfængslet i 348 dage.

Sammen med sin advokat, Niels Christian Strauss, krævede han et erstatningskrav på "over en million kroner".

Det var i februar 2015, at el-Hussein dræbte to personer ved angrebet mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København.

/ritzau/