Terrorforsker: Det minder om Charlie Hebdo

Seniorforsker Lars Erslev Andersen mener, det er for tidligt at sige noget om lørdagens skyderi på Østerbro, men han fastslår dog, at det minder om attentatet mod Charlie Hebdo i Paris.

Politimand nær Krudttønden efter attentatet Fold sammen
Læs mere
Foto: mathias Øgendal

Med det forbehold, at meget fortsat er uklart, så ligner lørdagens attentat på Østerbro i København det, der blev udført mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

Det påpeger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erlev Andersen til Berlingske.

»Egentlig er det oplagt at se angrebet som rettet mod Lars Vilks. men vi ved det jo ikke. Det er klart, det var et voldsomt angreb, hvor en person blev dræbt, og man roligt sige, at det på nogle punkter minder om angrebet på Charlie Hebdo i Paris, som var rettet meget målrettet mod nerven på avisen. Paris kan have inspireret til angrebet, men som sagt: Vi ved det ikke,« siger seniorforskeren.

Der spekuleres i, at attentatet, der foreløbig har kostet en mand livet og såret tre betjente, var et forsøg på at komme den svenske kunstner Lars Vilks til livs. Han har tilbage i 2007 portrætteret profeten Muhammed som en hund og har elvet

I så fald ville det ikke være første gang, at navngivne personer forsøges myrdes på dansk jord, påpeger Lars Erslev Andersen.

Der har været angreb mod Kurt Vestergaard i hans hjem, der var tjetjeneren, der medbragte en bombe, som sprang på Hotel Jørgensen, og der har været forsøg på angreb på Jyllandsposten. Vi ved, der er trusler både mod navngivne personer og mod Jyllandsposten og også mod Lars Vilks. Vi tror vel alle, at det var et attentat, men der kan jo være tale om galninge,« siger Lars Erslev Andersen.