Terrorfængslet boede med terrordømte

En af de tre mænd, som er sigtet for terrorplaner mod Jyllands-Posten, boede sammen med to terrordømte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den yngste af de tre mænd, som ifølge Politiets Efterretningstjeneste ville dræbe ansatte på Jyllands-Posten i København, har nære forbindelser til to terrordømte svenskere. Det skriver avisen Aftonposten.

Den 29-årige svenske statsborger, som er født i Libanon, delte ifølge den svenske avis en lejlighed vest for Stockholm med to mænd, der er dømt for at planlægge terror, og som er medlemmer af det frygtede netværk al-Shabab.

De to mænd - den 26-årige EB og den 23-årige MJ Jama - blev tidligere i denne måned idømt fire års fængsel i Göteborg for at have planlagt selvmordsangreb i Somalia. De er trænet af al-Shabab, en organisation som menes at stå bag række blodige angreb i Somalia.

De to dømte og den 29-årige, der er varetægtsfængslet i Danmark, boede periodevis sammen i lejligheden i Stockholm-forstaden. Deres navne har været skrevet på adressen i tre år. MJ havde dog fast adresse i Göteborg.

Lejligheden har i lang tid været højaktuel for den svenske efterretningstjeneste Säpos kortlægning af islamistiske terrorister, skriver Aftonposten. Det kom frem under sagen mod Billé Mohamed og Mohamoud Jama, at adressen havde været overvåget døgnet rundt og aflyttet med skjulte mikrofoner.

I aflyttede samtaler mellem de to dømte svenskere taler de meget om martyrer og at dø for al-Shabab. Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp mener, at der nu vil være forøget interesse for den 29-årige varetægtsfængsledes rejse til Somalia.

Säpo har kortlagt 200 personer i Sverige, som menes at være islamister, der er parate til at gribe til vold. Ranstorp mener, at mange af dem kender hinanden indbyrdes. En del unge mænd er rejst fra Sverige til Somalia i de seneste år for at deltage i den militante al-Shabab-bevægelses kamp.

En håndfuld personer med svensk statsborgerskab er blevet dræbt i kampe.

/ritzau/