Terrorens mand

Sam Mansour, den første der blev dømt efter den danske terrorparagraf, er en dedikeret islamist, hvis generalieblad altid er blevet skrevet med terrorens mørke skrift.

ARKIVFOTO. Sam Mansour var den første, der blev dømt efter den danske terrorparagraf, og han er igen sigtet for at opfordre til terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANDSEN FINN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der hænger 25 af dem på væggene. Kunstcollager, der blander farver og koranvers. Manden, der står bag udstillingen tilbage i 2012, kommer næsten dagligt på Husum Bibliotek, og bibliotekets personale kender ham som en »venlig og beskeden mand«. For politiet var han kendt som Said Mansour. Blandt venner gik han under navnet Boghandleren fra Brønshøj. Nu har han taget navneforandring til Sam Mansour og er igen blevet sigtet for at opfordre til terror.

Lige siden midten af 90erne er Said Mansours navn gang på gang dukket op i sigtelser relateret til den frygtede form for kriminalitet. Og hver gang har han nægtet at have tætte forbindelser til nogle af de mest frygtede terrorister i verden.

Said Mansour har tidligere sagt, at han helst vil bo i sit oprindelige hjemland Marokko. Men det kan han ikke, da efterretningstjenesten dér jagter ham. I Danmark har PET igennem flere år holdt øje med ham.

I 2007 blev han som den første dansker dømt efter terrorparagraffen. Dommen lød på fængsel i tre år og seks måneder for at opfordre til terror. Da han blev løsladt fra Frederikssund Arrest efter at have udstået sin fulde straf var der jubel- og glædesscener. Vennerne var mødt op for at modtage Danmarks hidtil førende islamist.

Imens han sad fængslet, fik han afvisning på en ansøgning om prøveløsladelse. Kriminalforsorgen mente, at han forsøgte at føre terrorpropaganda mod andre medindsatte fra sin celle. Dengang var forbrydelsen, at han gennem sit forlag Al Nur Islamic Information havde distribueret flere tusinde CDer med taler fra førende Al Qaeda-ledere, der hyldede og legitimerede selvmordsaktioner og opfordrede til terrorhandlinger. Der var også videoer med blodige halshugnings-scener af blandt andet kidnappede vesterlændinge.

Sam Mansour kom til Danmark i 1983. Tilnavnet som boghandler kommer af, at han stod bag forlaget, der solgte islamiske bøger og videoer. I midten af 1990erne tog han til Balkan for at mødes med jihad-krigere. I København var han en meget aktiv missionær inden for det salafistiske miljø og arrangerede blandt andet studiekredse.

I begyndelsen af 90erne blev Said Mansours navn nævnt sammen andre danske muslimer i en række dokumenter, der indgik i terrorist-processerne i New York efter en terrorbombning på World Trade Center, hvor 1.000 mennesker blev såret. De danske muslimer havde udsendt papirer med opfordringer til hellig krig via fax til sympatisører i andre lande. Papirerne var underskrevet af Said Mansour, hvilket han senere over for BT bekræftede.

Hans navn blev igen nævnt i 2001, hvor PET tog kontakt til ham, fordi de mente, at der var en forbindelse mellem ham og en spansk celle i Al-Qaeda. Ifølge dommeren i Spanien havde Said Mansour haft besøg af en af Osama Bin Ladens topfolk - den terrorfængslede Imad Eddin Barakat Yarkas. I dokumenterne blev Mansour nævnt som en »fremtrædende åndelig leder og propagandachef for Mujahedin-bevægelsen«.

Til Politiken sagde han dengang, at han var uforstående over for PETs interesse for ham.

»De kommer hver gang, der sker noget. Den danske stat tror, jeg er terrorist. Jeg fortalte dem, at jihad er en bestemt del af vores religion og begrænset til bestemte handlinger,« lød det fra Said Mansour.

I 2003 er Jyllands-Posten på besøg hjemme hos boghandleren fra Brønshøj. I hans toetagers rækkehus er dagligstuen prydet med både en dansk amagerhylde og islamisk kunst. Der bliver serveret wienerbrød og kaffe, men holdningerne ligger langt fra dansk småborgerlig hygge. Om terrorangrebet i 2001 på World Trade Center, der får tårnene til at synke i grus, siger terrorens mand dengang til avisen:

»Begivenhederne 11. september var en godartet form for terrorisme - i modsætning til den ondartede form for terrorisme, som USA længe har ført mod den muslimske verden.«