Terrorekspert: Angreb i Frankrig har gjort politiet løsere på aftrækkeren

Det seneste døgns anholdelser mod formodede terrorister i flere lande samt torsdag aftens antiterroraktion i Belgien tyder på et nyt reaktionsmønster hos politiet i Europa. Det vurderer tidligere chef i PET.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD. Specialpoliti på plads i forbindelse med fredagens kortvarige gidselsdrama i Colombes, en forstad til Paris.
Læs mere
Fold sammen

Der tages ingen chancer. Det seneste døgns anholdelser af terrormistænkte i flere europæiske lande samt antiterroraktionen i Belgien torsdag aften viser, at politi og efterretningstjenester i Europa er begyndt at skride hurtigere til handling ved mistanke om terror. Det mener tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

»Efter massakren, flugtsituationen og gidselsituationen i Frankrig sidste uge, har man draget den lære i Europa, at man skal ud og reagere på et langt tidligere tidspunkt, for at undgå at man kommer i den samme situation. Reaktionsmønstret har ændret sig,« siger han.

I alt er 13 personer blevet anholdt efter torsdagens anti-terroraktion i Belgien, og i den forbindelse har politiet fundet våben, falske id-papirer, politiuniformer og eksplosiver. I Frankrig har politiet også været i aktion fredag og anholdt 12 personer med forbindelse til sidste uges terrorangreb i landet. Herudover er to personer blevet anholdt i Berlin.

»Når politiet rykker hurtigere ud, kan det ske på bekostning af beviserne i sagerne. Men man har nok spurgt sig selv, hvad er alternativet?« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Angrebene i Frankrig har måske været et wake-up-call for Europas ordensmagter, men den tidligere PET-chef mener ikke, det vil få nogen særlige konsekvenser for efterretningstjenesten i Danmark.

»Næste skridt herhjemme er, at PET skal fastholde det fantastisk stærke fundament, der indtil nu har været i stand til at holde terror uden for Danmark, til trods for at vi i meget lang tid har været på terroristernes verdenskort,« siger han.

Det internationale samarbejde om at bekæmpe terror er ikke blevet synderligt påvirket af angrebene i Frankrig, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

»Samarbejdet har fungeret fantastisk siden 11. september 2001. Det kan ikke gøres bedre end tilfældet er i dag,« siger han.