Terrordømt fra JP-sag vil frifindes

Dommer fra JP-terrorsag skal annullere jurys afgørelse. I det mindste skal han bevilge ny retssag, lyder krav.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den terrordømte Tahawwur Rana forsøger nu at få en dommer i Chicago til at tilsidesætte den jury, der tidligere på året fandt ham skyldig i terrorplaner mod Jyllands-Posten.

Der er simpelthen ikke beviser nok til at understøtte juryens afgørelse, lyder det i det forsvarsskrift, som Ranas advokater natten til tirsdag dansk tid sendte til retten.

Tahawwur Rana er canadisk statsborger med pakistansk baggrund. En distriktsdomstol i Chicago fandt ham i juni skyldig i medvirken til terrorplaner mod Jyllands-Posten.

Sagen mod ham hvilede stort set udelukkende på vidneforklaringen fra hans barndomsven, David Headley, der har valgt at tilstå.

"Selvom han blev præsenteret for juryen som et troværdigt vidne, så stod det hurtigt klart, at han var en løgner, der intet angrede", skriver Ranas advokat, Patrick Blegen.

Headley foretog de indledende forberedelser til massakren i den indiske by Mumbai, hvor 164 blev dræbt i 2008. Og han rejste flere gange til Danmark for at forberede et lignende angreb på Jyllands-Posten som hævn for Muhammed-tegningerne.

Under hele retssagen nægtede Rana, at han kendte noget til de terrorforberedelser, som Headley havde gang i.

Han blev frifundet for alt, hvad der havde med Mumbai at gøre, men det danske forhold, fandt den amerikanske jury ham skyldig i.

Da han blev fundet skyldig blev selve strafudmålingen udskudt til senere. Nu hvor sagen er anket, vil dommeren ved distriktsdomstolen formentligt helt spare besværet med at finde en passende straf.

Ud over ønsket om en frifindelse forsøger Ranas advokater sideløbende at få sagen til at gå om.

Forud for retssagen afviste dommeren at opdele sagen, så forholdet om Mumbai ikke skulle behandles separat fra JP-delen.

Men det var en fejl. For når jurymedlemmerne stod over for en mand, der var tiltalt i to forskellige sager, ville de nemmere få indtryk af, at han var tilbøjelig til at støtte terrorisme, argumenterer advokaterne.

/ritzau/