Terrorangreb, vold og tortur: Ny Somalia-rapport tegner alvorligt billede

Danske udlændingemyndigheder er i fuld gang med at inddrage opholdstilladelser og tvangshjemsende afviste somaliske asylansøgere, mens Udlændingestyrelsens egen rapport nu tegner et alvorligt billede af sikkerhedssituationen i det østafrikanske land. Man bør omgående stoppe inddragelse af somalieres opholdstilladelser, mener Dansk Flygtningehjælp.

Store og komplekse terrorangreb bliver i stigende grad udført af terrorbevægelsen al-Shabaab i Somalias hovedstad Mogadishu, lyder det i ny rapport fra Udlændingestyrelsen. Her ses et billede fra den 19. februar, hvor en selvmordsbombe blev detoneret ved et marked i Mogadishu. Fold sammen
Læs mere
Foto: FEISAL OMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangreb, tortur, vold og tvangshvervning til terrorbevægelsen al-Shabaab.

Sådan lyder nogle af beskrivelserne i Udlændingestyrelsens netop offentliggjorte fact finding-rapport om sikkerhedssituationen i det sydlige og centrale Somalia.

Rapporten er med til at danne grundlag for, hvorvidt somaliere skal have asyl i Danmark og bygger på interview med i alt 11 forskellige kilder med kendskab til situationen i det sydlige og centrale Somalia. De beskriver over en bred kam, at sikkerhedssituationen er alvorlig, omskiftelig og præget af væbnet konflikt.

Siden sommeren 2016 har Udlændingestyrelsen gennemgået en række somalieres opholdstilladelser for at undersøge, om de kan inddrages. Indtil videre er i alt 55 somalieres opholdstilladelser blevet inddraget eller nægtet forlænget. Men de nye oplysninger er så alvorlige, at de danske udlændingemyndigheder øjeblikkeligt bør standse arbejdet med inddragelse af opholdstillader.

Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælp, der var med til at udarbejde rapporten.

»Rapporten tegner et meget entydigt billede af, at situationen er meget ustabil i Somalia, og at selv små forbedringer igen bliver afløst af forværringer. Samtidig viser rapporten ret klart, at truslen mod civile kommer både fra terrorbevægelsen al-Shabaab, de fredsbevarende AMISOM-styrker og konflikter mellem de somaliske klaner. Vi mener ikke, at det er forsvarligt at sende folk tilbage til den situation,« siger Eva Singer.

Det beskrives i rapporten, at der er sket en stigning i »komplekse angreb« rettet mod markedspladser og hoteller i hovedstaden Mogadishu. At terrorbevægelsen al-Shabaab har kontrol over en lang række områder, hvor der i enkelte områder angiveligt er eksempler på, at civile er blevet udsat for »tortur, tvangshvervning og drab«. Og det beskrives af en kilde, at sikkerhedssituationen godt nok er markant forbedret siden 2011, men at billedet det seneste år fremstår uklart. En FN-kilde siger, at sikkerheden ikke er forbedret siden 2015, samt at situationen i visse områder faktisk har udviklet sig til det værre.

Allerede inden offentliggørelsen er rapporten blevet mødt med kritik, fordi den danske delegation, der skulle undersøge situationen i Somalia, opholdt sig i Kenya under hele forløbet - bl.a. fordi det var for usikkert at rejse til Somalia.

De seneste uger har det været heftigt debatteret, hvorvidt det er sikkert at sende somaliere tilbage til deres hjemland. Samtidig har Berlingske beskrevet, at Danmark i al hemmelighed har tvangshjemsendt to afviste somaliske asylansøgere og indgået en mørklagt aftale med det uroplagede land uden at orientere store dele af Folketinget og rådgivende organisationer.

Debatten om grundlaget for inddragelse af opholdstilladelser er opstået, fordi det i 2015 blev gjort betydeligt nemmere at inddrage opholdstilladelser fra personer, der fik opholdstilladelse på grund af de generelle forhold i hjemlandet. Mens forholdene i hjemlandet tidligere skulle bære præg af stabil og varig forbedring, før en inddragelse af en opholdstilladelse kunne komme på tale, skal forbedringer derimod nu være af ”ikke helt midlertidig karakter”.

Det mener Eva Singer langt fra er tilfældet i Somalia.

»De nye oplysninger viser, at det er meget ustabilt og kan blive endnu værre. På den baggrund mener vi ikke, at der er grundlag for at konkludere, at der er sket forbedringer af »ikke helt midlertidig karakter«,« siger Eva Singer.

Tilbage i 2011 fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at den blotte tilstedeværelse i dele af Syd- eller Centralsomalia var så farlig, at det kunne udløse asyl, hvis man kom fra de områder. Men afgørelser fra domstolen i 2013 og 2015 rokkede ved det billede.

I Udlændingestyrelsen er vicedirektør Anders Dorph enig i, at rapporten tegner et alvorligt billede af situationen i Somalia. Men oplysningerne er ikke så alvorlige, at det får betydning for styrelsens praksis i somaliske asyl- og inddragelsessager.

»De generelle forhold har ikke en sådan karakter, at alle fra Somalia ved sin blotte tilstedeværelse i landet vil være i risiko for overgreb, som det var tilfældet i 2011. Det vurderer vi på baggrund af den nye rapport, vores rapport fra 2015 og en række andre rapporter. Der er for os at se ikke billede af krigslignende tilstande,« siger han til Berlingske.

Sikkerhedssituationen beskrives som alvorlig, uklar og usikker. Samtidig mener I, at der er sket en forbedring af »ikke helt midlertidig karakter«. Hvordan kan i drage den konklusion?

»Vi mener ikke, at der en krigslignende situation i Somalia. Vi har et billede af en alvorlig situation med parter i konflikt med hinanden, som retter angreb mod profilerede mål.«

Men jo også mod civile, som det fremgår i rapporten?

»Det er klart, men de går efter profilerede mål. Der kan selvfølgelig også komme civile til skade. Men det er jo ikke ukendt fra andre steder i verden, at man har konflikter, hvor parterne går efter strategiske mål, og at det kan medføre civile tab.«

I fact finding-rapporten fremgår det, at civile ikke normalt er et mål, men at volden »kan ramme enhver, som er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt«.

Udlændingestyrelsen oplyser, at man fortsat vil tage hensyn til særligt sårbare grupper som f.eks. profilerede personer i særlig fare eller mindreårige piger, der er i en risiko for omskæring. Det betyder, at disse grupper fortsat vil få asyl eller bevare deres opholdstilladelse, lyder det.