Termiske kameraer skal snart hjælpe med at redde liv i Aalborg Havn

Efter et års afprøvning er beredskabet i Nordjylland et skridt tættere på at kunne tage et avanceret overvågningssystem i brug.

Foto: Henning Bagger. Arkivfoto: Aalborg Havn.
Læs mere
Fold sammen

Falder en person i vandet i Aalborg Havn, så skal beredskabet være klar til at rykke så hurtigt som muligt.

Derfor har man i det seneste år i samarbejde med Aalborg Universitet testet og udviklet teknikken på specielle termiske kameraer, der skal give alarmberedskabet direkte besked, hvis der er ved at ske en ulykke.

En af udfordringerne er at få overvågningssystemet finjusteret, så det kun sender signaler, når der er fare på færde.

I starten sendte systemet op mod tusind falske alarmer om dagen. Alarmsystemet blev blandt andet udløst, når måger eller andre fugle fløj tæt henover vandoverfladen.

Men det er der nu rettet op på, fortæller Henrik Svenstrup, der er it-medarbejder hos Nordjyllands Beredskab:

»Man har været i gang med at fintune softwaren, så vi kan være helt sikre på, at der ikke kommer for mange falske alarmer,« siger han til DR Nordjylland.

En anden udfordring er at få systemet til at analysere optagelserne direkte, mens de finder sted på havnen.

Indtil videre har man kun testet redskabet på arkiverede videooptagelser, da det er meget store mængder data, der skal analyseres.

»Systemet er ikke i drift endnu, men det bliver et godt redskab. Det er alle parter enige om, og jeg er slet ikke i tvivl,« siger Henrik Svenstrup, der endnu ikke ved, hvornår kameraerne præcist kan tages i brug.

I de seneste år har der været en række drukneulykker i Aalborg Havn. I oktober 2015 mistede en ung mand livet, da han faldt i havnen efter at være forsvundet under en bytur i Jomfru Ane Gade.

Ved enkeltstående begivenheder som DGI’s Landsstævne i Aalborg i juni kan dele af overvågningssystemet tages i brug.