Teologer vil acceptere tolk med to koner

En række præster siger god for, at en irakisk tolk beholder de to koner, han havde med fra Irak.

Mens politikerne grubler over, hvad de skal stille op med en irakisk tolk, der søger flygtningestatus sammen med sine to koner, har teologerne allerede svaret: lad ham beholde dem begge to, siger flere til Politiken.

»Vi kan ikke bare lægge vores kristne etik ned over nogen, og denne mand søger jo ikke om at blive kristen, men om at blive beskyttet. Han har levet lovformeligt med to kvinder i Irak, og jeg synes, det er rigtigt, at han fik dem begge med«, siger Viborgs biskop, Karsten Nissen, til Politiken.

Han bakkes op af en række teologer, der alle kan finde kristne argumenter for tolkens ret til to koner.

Den irakiske tolk var en del af den gruppe, som for nylig kom til Danmark, fordi de skønnedes at være i fare efter at have hjulpet de danske soldater i Irak. Med sig havde han to koner, med hvem han i alt har tre børn, men den går ikke, mener både Dansk Folkeparti (DF) og en række feminister. I Danmark er flerkoneri ulovligt, påpeger de og kræver, at tolken enten rejser ud af landet eller lader sig skille fra den ene hustru.

Men det står faktisk ikke nogen steder i Bibelen, at flerkoneri er en synd. Og DF's krav strider imod et klassisk kristent princip, som allerede Paulus formulerede, mener lektor i systematisk teologi, Hans Raun Iversen.

»Paulus sagde, at man ikke må rykke folk ud af den stand, de bliver antruffet i. Det betyder, at når manden allerede er lovligt gift med begge koner i Irak, så kan Danmark ikke bare forlange, at han lader sig skille fra den ene«, siger han til Politiken.

For professor, dr. theol. Svend Andersen er der heller ikke belæg for at sige, at polygami (flerkoneri) er ukristent. Han henviser til filosoffen og teologen K.E. Løgstrup, der mente, at ægteskab ikke er én bestemt ting i alle kulturer.

Men DF-politikeren og teologen Jesper Langballe afviser sine kolleger. Efter hans mening handler denne sag hverken om næstekærlighed eller kristendom.

»Jeg fatter dem slet ikke. Det er ganske uluthersk at lovgive efter næstekærlighed. I Danmark er bigami ikke tilladt. Lov er lov, og lov skal holdes. Længere er den faktisk ikke«, siger han.

Kilde: Politiken