Temmelig langhåret: Forskere vil genoplive uddød kæmpe

Amerikanske forskere mener at kunne skabe en hybrid mellem en asiatisk elefant og en mammut i løbet af to år. Og i Chile vil de gerne klække dinosaurer. Men skal man, spørger forskere.

Det var en foreløbig rekord da man fandt fem meter lange stødtænder fra en mammut i det nordlige Grækenland i 2007.  Fold sammen
Læs mere
Foto: UNIVERSITY OF THESSALONIKI

Hvis man ser bort fra de fem animationsfilm i »Ice Age«-serien, har man ikke set en levende mammut i cirka 4.000 år. Men nu mener en særlig afdeling på Harvard University, der forsker i at genoplive uddøde dyrearter, at den kan skabe et mammutfoster i løbet af to år. Eller rettere et foster fra den asiatiske elefant, som man poder med gener fra en mammut. Den såkaldte mammufant vil være en elefant med tydelig træk fra mammutten såsom små ører, ekstra fedtlag, langhåret pels og snoede stødtænder.

»Vi er der ikke endnu, men det kunne ske i løbet af et par år,« sagde professor George Church fra American Association for the Advancement of Science (AAAS) ved en konference i Boston tidligere på ugen.

Den asiatiske elefant er truet af udryddelse, og bl.a. derfor vil fostret til mammufanten vokse sig levedygtigt i kunstige omgivelser fremfor at lade en asiatisk hunelefant gennemgå svangerskabet på forsøgsbasis. Det hedder ex-vivo - en teknik, som mange dog betvivler kan gennemføres på nuværende tidspunkt med en så langvarig graviditet som en elefants. Ind til videre har man kun haft held til at føre en mus gennem halvdelen af sin tilblivelse, dvs. ti dage.

Men skal man overhovedet genoplive mammutten eller andre uddøde dyrearter, bare fordi man kan?

»Den foreslåede »af-udryddelse« af mammutter rejser et massivt etisk spørgsmål - mammutten var ikke bare et sæt gener, den var et socialt dyr ligesom den asiatiske elefant. Hvad sker der, når elefant-mammut-hybriden bliver født? Hvordan vil den blive hilst velkommen af elefanter?« spørger professor i zoologi ved University of Manchester, Matthew Cobb, ifølge den engelske avis The Guardian.

Istiden med bl.a. mammutter og sabeltigre bliver ved med at fascinere. Her er det fra en udstilling i Aalborg Zoo i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Det er det revolutionerende genværktøj Crispr, der muliggør de nye forsøg med at genoplive udryddede dyrearter. Således foretager man lignende forsøg andre steder i verden, bl.a. i Chile, hvor man arbejder på at genskabe en mindre dinosaur ud af en kylling. Og man taler om at skabe »designerbørn«.

Mammut er i virkeligheden en betegnelse for cirka 20 forskellige arter af kæmpeelefanter, der levede på den nordlige halvkugle frem til 1.700 f.Kr., hvor de sidste uddøde. Der var også mammutter i Danmark. Den mest berømte er den sibiriske mammut, som man har et helt nøjagtigt billede af, idet man i 1900 fandt et helt eksemplar i permafrossen jord - siden har man fundet flere. De største mammutter var fire meter høje og vejede op til otte tons.

Herhjemme kan man se en model af en mammut på Zoologisk Museum i København.