Teleportation i København

Som de første i verden har et forskerteam på Niels Bohr Institutet teleporteret information fra lys til stof. Det er et større skridt på vejen mod den revolutionerende kvantecomputer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan endnu ikke, som i TV-serien »Star Trek«, beame mennesker fra én planet til en anden. Men på et laboratorium i København har fysikere nu som de første i verden teleporteret information fra lys til stof - og det med lysets hastighed.

Dermed er den meget omtalte og på mange områder revolutionerende kvantecomputer kommet inden for nærmere rækkevidde.

Det kan lyde aldeles uforståeligt, men fortvivl ikke, kære læser. Det handler nemlig om anvendelse af den uden tvivl mest ubegribelige og tilsyneladende ulogiske af alle videnskabens discipliner, kvantefysikken. Det vil sige, at vi er helt nede på atomernes partikelplan, hvor intet opfører som i den almindelige, synlige verden. Og her kan man trøste sig med, at vor egen store atomfysiker Niels Bohr - en af kvanteteoriens fædre - selv udtalte, at hvis man ikke kan blive svimmel ved at tænke over kvantefysik, så har man ikke forstået noget som helst.

Indtil gennembruddet på Niels Bohr Institutet havde forskere udelukkende været i stand til at teleportere enten en lille lysstråle eller enkelte atomer over meget korte afstande ved hjælp af det, man kalder entanglement, eller sammenfiltring, mellem objekterne på det kvantefysiske plan. Albert Einstein kaldte det noget andet og måske mere sigende, nemlig »spøgelsesagtig påvirkning på afstand«.

»Men vi er kommet et skridt længere, fordi (vores forsøg) involverer teleportation mellem lys og stof - to forskellige størrelser. Den ene bærer informationen, den anden er lagermedie,« siger professor Eugene Polzik fra Niels Bohr Institutet til nyhedsbureauet Reuters.

Et yderligere gennembrud for forskerteamet i Danmark var, at deres eksperiment involverer egentligt stof som lagermedie i form af en gassky med flere tusind milliarder cæciumatomer. Endvidere blev teleportationen, der blev udført gennem et sindrigt system af spejle og lyskanoner, udført over en distance på en halv meter.

»Teleportation mellem to enkelte atomer blev udført for to år siden af to hold, men det blev gjort over en afstand på en brøkdel af en millimeter,« fortsætter professor Polzik.

Forskning i manipulation med kvantetilstande kan bl.a. få enorm betydning for kryptering, ubrydelig kodning af information og for helt nye og revolutionerende former for databehandling. I forskerkredse taler man også om muliggørelsen af et kvanteinternet, hvor information tilintetgøres og - ved hjælp af den »spøgelsesagtige « påvirkning på det kvantefysiske plan - genskabes med lysets hastighed et helt andet sted.

Den amerikansk-russiske professor Polzik og hans team, der bl.a. består af ph.d.-studerende Jacob Sherson og post-doc Brian Julsgaard, er et af verdens førende forskerhold på området, og deres nye forskningsresultat blev da også offentliggjort forleden i det internationalt førende tidsskrift Nature. Forskerne får støtte til deres banebrydende projekt ved navn QUANTOP fra Danmarks Grundforskningsfond.