Teknisk undersøgelse: Drabssigtet sygeplejerske misbrugte medicin

En sygeplejerske, der sigtes for drabet på fire patienter på Nykøbing Falster Sygehus, skal blive bag tremmer. En undersøgelse viser, at hun misbrugte psykofarma.

Den 31-årige sygeplejerske, der sigtes for at have slået fire patienter ihjel på Nykøbing Falster Sygehus og have forsøgt at dræbe endnu en patient, havde tilsyneladende et misbrug af tunge medikamenter.

Det kom frem tirsdag eftermiddag ved Retten i Nykøbing Falster, hvor retten besluttede at forlænge varetægtsfængslingen til 6. oktober.

Her oplyste anklageren, at tre retskemiske undersøgelser af hendes lange hår har afsløret tegn på, at hun i månederne op til sin anholdelse har indtaget blandt andet to antipsykotiske medikamenter, flere smertestillende midler samt sovemidler. Flere af de fundne medikamenter kræver ifølge en udtalelse fra embedslægen lægelig ordination - typisk fra psykiatere.

Medikamenterne har ifølge embedslægen også alvorlige bivirkninger.

I retten kom det også frem, at den sigtede sygeplejerske to uger før sin anholdelse efter en weekendvagt sendte billeder af tåsedler på to døde patienter videre til en anden sygeplejerske, der arbejdede på samme afdeling.

Dagens retsmøde blev holdt i et andets retslokale end de tidligere fristforlængelser i sagen, og allerede en halv time før retsmødets start klokken 13 var der godt fyldt op på de i alt et halvt hundrede tilhørerpladser med pårørende til den sigtede sygeplejerske, pressefolk og andre tilhørere.

Da anklageren i sagen, advokaturchef Michael Boolsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, ankom, måtte han udover en rygsæk også have en stor plastickurv med for at transportere nogle af den omfattende sags mange bilag.

Han har erstattet sagens hidtidige anklager, advokaturchef Jeanette W. Andersen, der efter sidste retsmøde for en måned siden blev mødt med kraftig kritik fra især Dansk Sygeplejeråd, fordi anklageren til pressen sagde, at der »det ikke er usædvanligt, at sygeplejersker kan finde på at tage livet af deres patienter«. Det har siden ført til, at Dansk Sygeplejeråd har stævnet Jeanette W. Andersen.

»Det er er en beslutning man har truffet for at holde fokus på sagen,« forklarede den nye anklager forud for sagens start.

Den nu 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus har siddet varetægtsfængslet siden begyndelsen af marts i år. Hun blev oprindeligt sigtet for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter under en skæbnesvanger nattevagt til 1. marts i år. Og ved sidste retsmøde om forlængelse af varetægtsfængslingen blev hun 11. august desuden sigtet for endnu et drab på en patient - en 72-årig mand.

Han døde i marts 2012 hjertestop som patient på sygehuset efter at have fået sprøjtet en dødelig mængde morfin og stesolid ind i sin krop uden at det var lægeligt nødvendigt.

Præcis det samme skete efter politiets opfattelse for mindst tre af de andre patienter, som sygeplejersken ifølge sigtelsen slog ihjel i år eller forsøgte at slå ihjel.

Kvinden, der er mor til en mindreårig pige, nægter sig skyldig i alle de alvorlige sigtelser.

I efterforskningen har politiet med hjælp fra statistikere forsøgt at få en videnskabelig vurdering af sammenhængen mellem sygeplejerskens vagtskema og dødstidspunkterne for flere hundrede patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.

Udover de fire drab og et drabsforsøg, som sygeplejersken allerede er sigtet for, efterforsker politiet målrettet ti konkrete patientsager. I nogle af dem overlevede patienterne, men for et års tid siden døde en patient under omstændigheder, som politiet har mistanke om kan skyldes en forbrydelse fra den 30-årige sygeplejerskes side.

Kvindens forsvarer, advokat Jørgen Lange, efterlyste i retten et eneste håndfast bevis i sagen. Han mener, at kvinden er offer for »fnidder« og sladder fra sine kollegers side.

Dommeren besluttede efter en times retsmøde, at sygeplejersken skal være fortsat varetægtsfængslet frem til foreløbig 6. oktober.

»Jeg mener, at der fortsat er begrundet mistanke i sagen, og at der er risiko for, at du kan påvirke noget i sagen, hvis du er på fri fod,« forklarede dommeren til den sigtede sygeplejerske.