Teknisk nedbrud: Flere valgkort registreres ikke

Fejl i digitale systemer forvolder problemer med at optælle valgkort på flere af landets valgsteder. Blandt andet på Nørrebro i København ser man problemer med de digitale systemer. Medier melder om lange køer foran valgstederne.

Foto: Casper Christoffersen. Digitale problemer har ramt flere af landets valgsteder, som er skyld i, at valgkortene ikke registreres. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Ved flere af landets valgsteder er der opstået tekniske problemer, som er skyld i, at flere vælgeres valgkort ikke er blevet registreret elektronisk. Det skriver Ekstra Bladet.

I Ringsted, Kolding og på Nørrebro i København har man oplevet problemer med systemerne efter afstemningsstedernes åbning kl. 8 tirsdag morgen. I Ringsted har fejlen forårsaget lange køer, hvor over 100 mennesker har måttet vente på at afgive deres stemmer, ifølge TV 2 Øst.

KMD, der står for de digitale valgsystemer, fortæller til Ekstra Bladet, at der ikke er tale om et landsdækkende nedbrud, men derimod lokale fejl.

»Vi er bekendte med, at der har været opstartsproblemer på valgsteder i Kolding, Ringsted og et enkelt sted på Nørrebro. Ud over de steder skulle det se fint ud i øvrige 77 kommuner, der bruger de digitale valglister,« siger Christoffer Hellmann, kommunikationschef i KMD til Ekstra Bladet.

Ifølge DR er flere vælgere blevet set forlade køerne uden at have afgivet deres stemme.

Hans Steen Andersen, der er pressekonsulent på Københavns Rådhus, fortæller til Ekstra Bladet, at de pågældende valgsteder er gået over til at registrere valgkortene manuelt.

»Der har været tekniske vanskeligheder med at få det elektroniske system, hvor vi registrerer valgkort, til at virke. De er nu gået over til at registrere valgkortene skriftligt, mens vi arbejder på at få sat de rigtige ledninger i de rigtige steder,« siger Hans Steen Andersen til Ekstra Bladet.

I en pressemeddelelse skriver Kolding Kommune, at problemerne opstår, når valgkortene skal skannes.

»Det betyder dobbelt arbejde for de valgtilforordnede på valgstedet, men der er ikke nogen sikkerhedsbrist forbundet med det,« skrives der i pressemeddelelsen ifølge Ritzau.

»Hvis it-systemerne driller, skal man gå over til at bruge papirvalglister, og det kan jeg jo se, at man har gjort nogle steder,« siger Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet til Ritzau.

»Det er selvfølgelig ærgerligt for de vælgere, der møder op og skal vente lidt længere i kø, men jeg ved, at kommunerne kæmper for at få teknikken til at virke og få det op at køre så hurtigt som muligt,« siger hun.