Tegningerne er »perfekte« for al-Qaeda

Muhammed-tegningerne passer perfekt til al-Qaedas budskab, og derfor vil tegningerne også fremover bliver brugt til at opildne mod Danmark.

»Tegningerne passer perfekt ind i deres narrativ om, at Vesten er i krig med Islam. Ikke kun en militærkrig, men også en kulturel krig uden respekt for islams hjerte, profeten,« siger terrorforsker Lorenzo Vidino fra Harvard University. Fold sammen
Læs mere
Foto: jan jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muhammed-tegningerne ligger måske flere år tilbage i vores optik, men i de islamistiske kredse lever de i bedste velgående, og det vil de blive ved med. For ifølge eksperter er ønsket om hævn for tegningerne et af de letteste budskaber at sende for al-Qaeda.

»Tegningerne passer perfekt ind i deres narrativ om, at Vesten er i krig med Islam. Ikke kun en militærkrig, men også en kulturel krig uden respekt for islams hjerte, profeten. Sagen er nærmest som sendt fra Himlen i deres øjne, for den er så let at lukrere på,« siger terrorforsker Lorenzo Vidino fra Belfer Center ved Harvard University i USA. Han udgav i 2006 bogen "Al-Qaeda i Europa". (Læs interview med ham i forbindelse med bogen)

En lignende udlægning kom sidste år i en analyse fra PETs Center for Terroranalyse (CTA): »Det har været nemt for al-Qaeda at kritisere noget, som tusinder allerede havde taget afstand fra. Siden hen har reaktionerne i 2008 vist, at al-Qaeda nu fokuserer på Danmark som en fjende, og at tegningerne er blevet en mærkesag,« fremgår det.

LÆS OGSÅ: Moderat muslimleder hjalp terrormistænkt

At tegningerne - og især genoptrykningen i 2008 - er blevet en mærkesag for terrornetværket, findes der adskillige eksempler på. Allerede i foråret 2006 blev tegningerne fordømt af flere al-Qaeda-ledere, men det eskalerede dog for alvor med en tale af Osama bin Laden, der kom på internettet i marts 2008. Her blev Danmark ikke direkte nævnt, men tegningerne blev omtalt som en del af »korstoget mod Islam«. Siden da har der været talrige referencer fra al-Qaedas side, bl.a.:

- I april 2008, hvor det højtstående al-Qaeda-medlem al-Zawahiri udtalte sig i en onlinedebat om tegningerne og her opfordrede alle muslimer til at skade Danmark.

- Med propagandavideoen om bombeangrebet mod den danske ambassade i Islamabad, der blev udsendt af al-Qaedas mediebureau as-Sahab i september 2008, hvor tegningerne ligeledes blev berørt.

- Og da al-Qaeda på den Arabiske Halvø i juli i år udsendte magasinet »Inspire« med et billede af Kurt Westergaard på forsiden. Indeni var trykt en fjendeliste med teksten »Støvet vil aldrig lægge sig«, hvor både Westergaard og JP-redaktørerne Carsten Juste og Flemming Rose figurerede.

Konkurrence om hævn

Ifølge Lorenzo Vidino har det konstante fokus på tegningerne fra al-Qaedas side nærmest ført til en »venskabelig konkurrence« i terrorverdenen om at komme først med at få hævn og ram på enten Danmark eller Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Svenske terrorsigtede er gamle kendinge

»Uanset om det er isolerede individer eller grupper som al-Shabab i Somalia eller Lashkar-e-Taiba i Pakistan, så ville det udløse stor anerkendelse, hvis det lykkedes at gennemføre et angreb, og en gruppe ville helt sikkert få styrket sin profil i terrormiljøet og blive anset som en vigtig, global enhed, der forsvarer profetens ære,« siger han og understreger, at der ikke synes at være tegn på en ændring af situationen i den nærmeste fremtid.

I et interview med Berlingske Tidende sidste år forudsagde PET-chef Jakob Scharf ligeledes, at tegningesagen vil fortsætte med at give skyts til militante kredse.

»Al-Qaeda og andre har et ønske om at blive ved med at holde fast i sagen af strategiske grunde, for den har folkelig genklang i mange muslimske lande. Tegningesagen forsvinder ikke, og det betyder også, at det skærpede fokus på Danmark heller ikke forsvinder de næste mange år,« sagde han.