Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Amerikanske teenagere hører ikke så godt som for 15 år siden. Det viser en undersøgelse foretaget af forskere på Brigham and Womens Hospital, hvor man sammenlignede hørelsen på næsten 3.000 unge i tiden 1988 til 1994, med 1.800 i perioden 2005-06. Undersøgelsen viste en stigning i antallet af unge med tegn på nedsat hørelse fra 15 procent til 19,5 procent. Det fremgår ikke af undersøgelse, hvad årsagen til denne stigning er, men professor Dorte Hammershøi fra Aalborg Universitet er ikke i tvivl:
»Høretab for den aldersgruppe kan næsten kun være støjbetinget.«
Dorthe Hammershøi, som forsker i mp3-afspilleres påvirkning af hørelsen, frygter, at de unges måde at bruge mp3-afspillere på, øger risikoen for støjbetonede høreskader: »En EU-komite har vurderet, at musikafspillerne er en betydelig faktor i forhold til udviklingen af høretab i den yngre befolkning. I dag kan musikafspillerne spille højere og længere, så problemet er potentielt større end tidligere,« forklarer hun.
Høretab hos danske unge
Selv om der ikke er lavet lignende undersøgelser for danske unge, mener flere at landets høreklinikker, at tendensen også er gældende i Danmark. På Høreklinikken, Odense Universitetshospital, oplever de en stigning i både antallet af unge og ældre med høreskader:
»Vi oplever en klar stigning i antallet af henvendelser, særligt folk med lette høreskader, som søger behandling hos os,« forklarer ledende overlæge Henrik Bo Poulsen.
Speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme Arne Eike fra Hørecentrene A/S, som har klinikker over hele landet, skyder skylden på de unges musikvaner:
»Vi oplever en klar stigning i antallet af unge i 20erne, som kommer ind med høreskader. Tidligere så vi ikke så mange i denne aldersgruppe. Det er typisk, fordi de hører for høj musik,« siger Arne Eike.
Det offentlige rum
Henrik Bo Poulsen mener ikke, at den tiltagende brug af mp3-afspillere alene kan tildeles skylden for flere høreskader, men at det er det generelle støjniveau i det offentlige rum, som sætter den unge i farezonen:
»Unge tager på diskotek, til koncerter og selv i biografen, hvor lydniveauet efter min mening er alt for højt. Her burde de skrue ned for lyden. Derfor er de unge generelt mere udsatte for at få høreskader.«
Det står ikke helt uden for de unges magt at beskytte sig mod støjforureningen. Ørepropper til koncerter kan tage den mest skadelige støj, og bedre hovedtelefoner kan reducere nødvendigheden af at skrue op for musikafspilleren:
»Flere hører musik ude, hvor støj fra omgivelserne kan virke generende. Det hjælper ikke at skrue ned, hvis hovedtelefonerne ikke holder støjen ude. Derfor kan det hjælpe at investere i et par ordentlige hovedtelefoner, som slutter tæt om ørerne,« forklarer Henrik Bo Poulsen.
Han mener dog ikke, at det udelukkende skal være de unges ansvar, men efterlyser handlekraft fra myndighederne:
»Jeg savner undersøgelser, som for alvor sætte fokus på det voksende støjniveau. Støjen skal begrænses i det offentlige rum for at forebygge høreskader, og man burde overveje at lovgive på området, ligesom man har valgt at gøre med rygning,« forklarer han til Berlingske Tidende.