Teenagere fra svensk bande straffes med 16 år for dobbeltdrab

Østre Landsret har afgjort sag om svensk bandedrab i Herlev i juni 2019.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To unge fra en svensk bande idømmes fredag af Østre Landsret fængsel i 16 år i sagen om et dobbeltdrab i Herlev. På gerningstidspunktet var de begge 17 år og gik i gymnasiet.

Som udsendte af banden Dødspatruljen fra en forstad til Stockholm, dræbte de to mænd fra den rivaliserende gruppering Shottaz. Om eftermiddagen 25. juni 2019 på en parkeringsplads i Sennepshaven i Herlev forsøgte de også at dræbe en tredje, som dog slap væk.

Tre andre tiltalte, der på gerningstidspunktet var over 18 år, og som deltog i det nøje planlagte angreb, idømmes fængsel på livstid.

Afgørelsen med hensyn til de to yngste er en ændring i forhold til byrettens dom. Den lød på fængsel i 20 år, som er absolut maksimum.

»Det er en meget grov forbrydelse, I har begået,« siger retsformanden, Annette Dam Ryt-Hansen, henvendt til de fem mænd.

»Der er ingen formildende omstændigheder i den handling, I har begået,« tilføjer hun.

De fem reagerer ikke synligt på dommen. Et par af dem har sat kasketten omvendt på, da de af betjente føres ud af retssalen.

Frem til 2010 kunne en mindreårig højst straffes med fængsel i otte år. Folketinget besluttede så at fjerne loftet.

Der er ikke tidligere afsagt domme om lignende grov kriminalitet begået af en mindreårig i regi af en bande. Det er netop brugen af den såkaldte bandeparagraf i straffeloven, som trykker straffen i vejret.

Senioranklager Steen Saabye fra Statsadvokaten i København erklærer sig tilfreds med afgørelsen. Og han siger, at han er helt enig med udsagnet fra kollegaen Rasmus Kim Petersen, da byretten afsagde dom sidste år:

»Dommen sender et markant signal til svenske bandekriminelle om ikke at tage deres konflikter med til Danmark.«

Under sagen i landsretten har en af de to dengang 17-årige sagt, at det var ham, der affyrede et af de to skydevåben, som blev brugt i Herlev.

De to dræbte blev 21 og 23 år. Da det ene offer var blevet ramt og lå halvvejs inde under en bil, gik en af angriberne tæt på og skød igen på nært hold mod den sårede mand. Han blev ramt 19 gange.

Den anden blev truffet i låret. Han mistede livet som følge af forblødning.

De to bander har begge hjemme i Rinkeby, som er en forstad til Stockholm.

Sverige topper en statistik over antallet af skuddrab i 22 europæiske lande. Under sagen har en svensk politimand fortalt landsretten, at bandeledere ofte får ganske unge til at begå de groveste forbrydelser. Det skyldes, at unge i Sverige straffes forholdsvist mildt.

Blandt de tre, der er blevet idømt livstid, er en ledende figur i banden, der også kaldes DP eller 3MST, Mohamed Abdigahni Ali på 23 år.

De to andre er Benjamin Owusu Afriyie på 26 og 21-årige Mansor Abdi Isamil. Alle fem er i øvrigt udvist af Danmark.

Under brug af hylende sirener kører politiet de dømte væk fra landsretten med kurs mod deres celler.

/ritzau/